понеділок, 19 жовтня 2015 16:43

"Жовтень" не спортили" - на відкриття культового кінотеатру прийшли у жовтому
23

Фото: Валерія Радзієвська

18 жовтня у столиці відкрився після реконструкції культовий кінотеатр "Жовтень". Кілька сотень відвідувачів, які прийшли на церемонію відкриття в неділю, мали змогу побачити документальне відео про відновлення кінотеатру: торік спалене приміщення нагадувало зруйновану циркову арену.

- Не знаю, за які гроші його відбудували, за наші ж мабуть, - розмірковує молодий чоловік у жовтій куртці. - Класно — буде тепер де тусуватись знову. Але дякувати міській владі я б не став. Якби не відбудували, та ще й перед виборами, - тільки нашкодили б собі.

Чимало людей прийшли на відкриття у жовтому.

- Кінотеатру бракувало, - зізнається піар-менеджер Анна Шестак, 32 роки. - Він поруч із редакцією газети, де я працювала, і оскільки я вела рубрику "В гостях у сказки", присвячену кіно, мені дуже зручно було бігати на сеанси прямо з роботи.

Юрист 30-річний Сергій Бабенко зустрів біля "Жовтня" друзів.

- Ішов на відкриття сам і нікому не телефонував, а там усіх зустрів, - радіє молодий чоловік. - "Жовтень" новий сподобався. І інтер'єр акуратний, мінімалістичний, власне, як я люблю. Трохи креативу на стінах, але не наляпистого, зі смаком та доречними акцентами. Крісла зручні, під час показу не заважають дрібні лампочки на підлозі чи біля дверей, як то часто буває в інших кінотеатрах. Зовнішній вигляд трохи засмутив сірістю, але приємно вразило те, що саму конструкцію та архітектуру будівлі не було змінено. За цей рік відсутність "Жовтня" відчувалася. Інколи хотілося якогось артхауса чи короткометражок, але в інших кінотеартах дорогувато.

Митець і філософ Андрій Піддубняк, 36 років, живе за квартал від кінотеатру. Тож повз згорілу будівлю йому доводилося проходити щодня.

- Рік без жовтня був важким, доводилось відвідувати інші кінотеатри, там в центрі трохи є також прогресивних, але часто згадував. Згарище було прикрим. Я брав участь у розборах завалів, хоча зрозуміло, то була більше піарна акція, ніж реальна робота, профі таку роботу зробили б швидше і меншою кількістю, але то символічне дійство було, а ми, українці, любимо символи. "Жовтень" - добре, не спортили. Кафе красиво-стильно, але дорогувато. Попкорн і всяка всячина в кінотеатрі, також трохи задорого, як на мій погляд. Але загалом враження чудові. Сподіваюсь адміністрація винесла уроки, і кіновернісажі ЛГБТ тепер проводитимуться ЛГБТ-клубах. Гадаю таким фільмам не місце в загальних кінотеатрах. Бо кіно специфічне і лажове. Є гей клуби, ноут, проектор, колонки і вперед!

Громадського активіста Зоряна Кіся, 33 роки, цей факт якраз засмучує. На його думку, міська влада пішла на повідку у терористів, які підпалили кінотеатр торік.

- Відбудова "Жовтня" коштом платників податків, вкупі з відсутністю реальної відповідальності за підпал – явний прояв "стокгольмського синдрому" нашого суспільства. Судячи з усього, теракт досяг своєї мети – "завдяки" київській владі фестиваль "Молодість" відмовився від багаторічного майданчика ЛГБТ-програми. Кличко капітулював перед двома радикалами з димовими шашками. Після умовного строку та виведення з-під матеріальної відповідальності за наслідки пожежі, "вишенькою на торті" для терористів стає виконання їхньої вимоги: у "Жовтні" не показуватимуть ЛГБТ-кіно.

Багатьох глядачів подратувало те, що на реконструкції "Жовтня" намагаються перед виборами підняти свій рейтинг політики. Музикант Максим Остяк, 28 років, був свідком сутички:

- Познайомився з поліцією. Тітухани Гордона трохи побили хлопців, які плакат "Гордон, " Жовтень — не твоя заслуга" на будинку навпроти вивішували. То ми це діло присікли, поліцію роботою запрягли, журналістів привели і правду показали. Значить, подобається мені ,що тепер по-правді все працює, поліція нормально вправлялась. Люди сподобались. Свої, - зразу видно. Передвиборча фігня не сподобалась. Ну нічьо, я вже броньований на таке, цим мені свято не зіпсуєш.

Зараз ви читаєте новину «"Жовтень" не спортили" - на відкриття культового кінотеатру прийшли у жовтому». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі