четвер, 04 лютого 2021 00:45

Зняли фільм про примусову депортацію українців

Зняли фільм про примусову депортацію українців
Минає 77 років з початку депортації українців із Лемківщини, Надсяння, Холмщини, Південного Підляшшя, Любачівщини та Західної Бойківщини. Ці території відійшли до Польської народної республіки, яка домовилась про виселення українців із СРСР. Фото: uinp.gov.ua

Вийшов трейлер документального фільму "Депортація 44-46". Присвячений примусовому виселенню понад 480 тис. українців з територій, розташованих в сучасній південно-східній Польщі: Холмщина, Надсяння, Підляшшя та Лемківщина.

Фільм поділили на 4 частини, відповідно до кількості етапів депортації. Містять документи, карти, фото, газети та хроніку.

"Синхронно з історичною документальною оповіддю розгортається ігровий сюжет із допитом "переселенки" в кабінеті КДБ через 20 років після закінчення депортації, за звинуваченням у розповсюдженні неправдивої інформації про примусову сутність переселення", - йдеться на сайті Держкіно.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Фільм про депортацію кримських татар отримав нагороду на міжнародному фестивалі

Режисер-постановник фільму - Олеся Моргунець-Ісаєнко. Автор сценарію - Тарас Лазер. Оператор-постановник - Євгеній Кирей.

Вийде восени 2021 року.

У грудні 2020-го Нацрада з питань телебачення і радіомовлення оголосила попередження телеканалу ZIK за нерозміщення в ефірі інформації про день пам'яті – 75 річниці початку депортації українців з Лемківщини, Надсяння, Холмщини, Південного Підляшшя, Любачівщини, Західної Бойківщини в 1944 – 1951 роках.

2 лютого роботу телеканалу ZIK заблокували, як й NewsOne та 112.

Зараз ви читаєте новину «Зняли фільм про примусову депортацію українців». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі