четвер, 01 лютого 2018 18:58

Зняли фільм про корабель, що не спустив державний прапор під час захоплення Криму

Зняли фільм про корабель, що не спустив державний прапор під час захоплення Криму
У прокат вийде воєнна драма "Черкаси" режисера Тимура Ященко Фото: GorodNews

24 серпня в прокат вийде воєнна драма "Черкаси" режисера Тимура Ященко. Фільм розповідатиме історію Мишка та Лева - двох хлопців зі сільської місцевості України. Вони опинилися на військовому кораблі ВМС України "Черкаси", дислокованому в кримському озері Донузлав, під час захоплення Криму 2014 року.

У березні 2014-го тральщик "Черкаси" разом із іншими українськими кораблями був заблокований на озері Донузлав у Криму російськими військовими. Екіпаж українського корабля чинив опір протягом трьох тижнів. "Зелені чоловічки" штурмували "Черкаси" зі швидкохідних катерів і бойових вертольотів. Захоплення судна сталося 25 березня 2014 року.

"Тральщик "Черкаси" - це збірний образ Військово-морських сил України. Я сам з Черкас і мене особисто зачепило, що вони в умовах російському окупації показали себе як 300 спартанців. Для мене це абсолютно міфологічна історія. Це мій повнометражний дебют. Натхненням послужили аматорські ролики за участю моряків "Черкас" і "Костянтина Ольшанського", які задокументували високий бойовий дух екіпажів цих кораблів. Це історія про дорослішання, про дозрівання головного героя і про дозріванні нації. Я думаю, що вона як раз з таких подій і дозріла. Як і всі ми", - каже режисер Тимур Ященко.

Зйомки почались у квітні 2017-го в Очакові Миколаївської області. Берегом кримського озера Донузлав стала Кінбурнська коса, що розташована між Дніпровсько-Бузьким лиманом і Чорним морем. Сцени проросійських виступів у Криму знімали в Одесі. Також локаціями стали Київ й Чернігівська область.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Земля вибухнула, у космосі лишились двоє: Павло Остріков зніме фільм про останнє кохання

"Ми взяли справжні матеріали з "Черкас", всі схеми. Відтворили в трохи більшому масштабі. Відслідкували, як мінявся світогляд звичайних моряків, хлопців, що чинили опір. Для себе зрозуміли, що таке Батьківщина і присяга", - каже продюсер Олексій Карпенко.

Консультантом у фільмі виступає командир "Черкас", капітан другого рангу Юрій Федаш. Зараз він служить в Одесі начальником відділу бойової підготовки ВМСУ. Одну з ролей у фільмі зіграв колишній матрос тральщика Михайло Воскобойник.

"Ми збираємося на річницю подій. У нас є для цього особлива дата. Розпитуємо один одного. Більшість продовжує нести службу у Військово-морських силах. У ті дні було необхідно швидко приймати рішення. Хтось захотів це робити. А комусь захотілося піти додому і сказати "Я так не граю". Ще хтось був мотивований Росією. А ми зробили так, як нас виховували. Корабель у нас був підготовлений. Подвигу я не бачу - ми просто зробили свою справу. Адже якщо не робиш ти, тоді ворог буде працювати проти тебе", - каже Юрій Федаш.

Тральщик "Черкаси" був єдиним з 13 українських кораблів, хто не спустив державний прапор до сходу останнього свого моряка з борта судна.

"Ми намагалися зробити все можливе, щоб прапор не зняли. Прив'язали його до мачти, шкет відрізали. Й змастили мачту, щоб до нього не добралися. Після нас його ще тиждень не могли зняти", - каже старший матрос Антон Толмачов.

Загальний бюджет фільму становить близько 40 млн гривень, з яких державна підтримка — 17,3 млн.

Режисер чорної комедії "П'ять хвилин" Яна Антонець розповіла про найзахопливішу сцену та фестивальну долю фільму.

Зараз ви читаєте новину «Зняли фільм про корабель, що не спустив державний прапор під час захоплення Криму». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі