четвер, 19 вересня 2019 18:10

Жадан відкрив Львівський BookForum

18 вересня у Львівській обласній філармонії відбулося відкриття 26-го Book Forum. Вітальну промову виголосив письменник Сергій Жадан.

"Мені цьогорічна тема форуму "Відшукання причетного" (назва віршу Грицька Чубая. 2019-го поету виповнилось би 80 років - gazeta.ua) видається точною та близькою. Чому? Ну, ось ми зібралися тут, на відкритті форуму видавців. Ким є ми всі? Ми причетні. Причетні до книговидавництва, причетні до книги загалом, причетні до цієї країни, до часу, до Львова, де цей форум, зрештою, і стався," — говорить Жадан.

Автор: facebook.com
  26-й літературний фестиваль-ярмарок Book Forum пройде 18-22 вересня
26-й літературний фестиваль-ярмарок Book Forum пройде 18-22 вересня

"Що значить ця наша причетність? Що за нею стоїть? Бажання й готовність робити одну справу, необхідність нести спільну відповідальність, залежність одне від одного, потреба одне в одному".

"Книги – це не зовсім про кількість. Книги – це про адресність. Книги не так часто читаються вголос. Переважно це особистісне сприйняття, і якщо стається так, що книга потрапляє, резонує, спрацьовує механізм упізнавання й відгукування, – саме за цим і проглядає поява причетності, народження дотичності".

"Ідеальних книг немає. Більше того – саме книги, які годиться називати ідеальними, зазвичай збирають найбільше пилу на книжкових полицях. Тому шлях книги – це щоразу інтрига".

ітературі потрібен причетний. Література без читача загалом має доволі непереконливий вигляд. Письменник, який пише в шухляду, заслуговує на співчуття. Світ було створено так, що в нього немає можливості сказати щось на своє виправдання. Для його виправдання люди вигадали літературу. Вона не робить нас щасливішими, проте іноді пояснює нам причини наших нещасть. Іноді цього достатньо для того, аби не здаватись і продовжувати пошуки, "навіть тоді як нікого ніде ніколи", як говорив Грицько Чубай".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Якою буде підтримка держави у книжковій сфері

26-й літературний фестиваль-ярмарок Book Forum пройде 18-22 вересня. Понад 800 подій відбудуться на 30 локаціях Львова.

Зараз ви читаєте новину «Жадан відкрив Львівський BookForum». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі