понеділок, 08 жовтня 2012 17:23

Жадан і друзі закрили Книжковий арсенал закликом бунтувати
19

Пісню про "Два портвейни" Сергій Жадан проспівав разом з Іреною Карпою та Іваном Леньом
Фото: Фото: Олександр Заклецький
З перших секунд поет-співець із підлітковою жвавістю закликав глядачів під сцену, де більшість із усіх відвідувачів концерту танцювала до останньої пісні

У столичному Мистецькому арсеналі 38-річний харківський поет Сергій Жадан разом із гуртом земляків "Собаки в космосі" представив музичну програму "Зброя пролетаріату" - 11 пісень на власні тексти політичної спрямованості.

Захід відбувся в рамках "Книжкового арсеналу" і був, по суті, закриттям цього літературного дійства.

З перших секунд поет-співець із підлітковою жвавістю закликав глядачів під сцену, де більшість із усіх відвідувачів концерту танцювала до останньої пісні.

"Коли тебе зупиняють правоохоронці і запитують, для чого ти псуєш джипи буржуїв, навіщо береш участь у мітингах і ображаєш президента, цю чесну і роботящу людину, можеш відповісти, що тебе навчило цього життя, відсутність телевізора, і не в останню чергу - група "Собаки в космосі", - так закінчується інтро цього альбому.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Щоразу з'являється пара мудаків, які говорять, що наша головна проблема – мова" - Сергій Жадан

Перші ряди вірно підспівували завчені слова: "Нікого не турбують твої потреби, тож давай, браток – все залежить від тебе! Вчи історію. Готуй революцію. Лишай аудиторію. Виходь на вулицю" або ж "Радіо нашої взаємодії, крихкої надії-тахікардії, спільних протестів та різних прошарків - слухай, як дихає радіо Харків".

Крім новинок - протестних пісень зі збірки "Зброя пролетаріату" - звучала і старіша спільна творчість Жадана та харківського ска-гурту.

В середині виступу "Собаки..." виконали з-пів-десятка співанок самостійно, серед яких - веселий переспів пісні No Surprises британців Radiohead.

Ближче до кінця на сцену в білій майці вийшов співак гурту Kozak System Іван Леньо:

"Багато років тому група Red Hot Chili Peppers написали кавер на пісню "Собак у космосі". Аж сьогодні ви маєте нагоду почути оригінал".

Після того на сцену вийшла ще Ірена Карпа - в шапці, високих зелених чоботах і червоним написом по чорній футболці "SOCIAL ARTIST". Всі разом вони проспівали про "Два портвей, два портвей, два портвейни, кримський драп і порно із Бахрейну".

"Ось-такі покажу вам гарні диски. Перший - це "Абсент", альбом людей, у яких, мені не соромно це казати, ми вчимось. Юрій Андрухович і Karbido. А другий - наш диск. Ви сьогодні тут можете їх купити. Тільки не в мене. Це мої", - прорекламував зі сцени співак.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Новий альбом Сергія Жадана та "Собак" вийшов бруднішим за попередній

Після концерту у комірці для музикантів - гамірно. Сергій Жадан приймає привітання та подяки. У черзі по автографи - переважно дівчата. Як правило, простягають на підпис Жаданову збірку "Вогнепальні та ножові". Отримавши таку ж за форматом і кольором, але товстішу, книжечку, Сергій Жадан одразу відчуває, різницю: "Що це за книжка?" Читає на обкладинці - "Юрій Винничук "Танґо смерті", відкриває на передостанній сторінці і розписується широким чорним маркером "В.О. Винничука С.ЖадаN 7.10.12"

"Надзвичайно люблю те, що Сергій робить - все. Сьогоднішній концерт - то для мене велика радість. Шкодую, що він вчора не чув мого", - каже після виступу 52-річний Юрій Андрухович. Вечором раніше він також співав киянам свої вірші - в супроводі польських друзів Karbido.

"Що кращий поет - то більше він співає, - розмірковує Андрухович. - Поезія ж почалася з того, що ніхто нічого не записував, просто говорили вголос і співали. Думаю, повертаємось. Слава Богу, маємо звукопідсилення, можемо покривати голосом великі простори. Спів допомагає письменнику повертатись потім до свого писання, бо письменник живе розмаїттям. Тут він на сцені перед тисячою людей, а по тому сидить сам у своїй келії, і пише. Це найбільше задоволення - мати можливість і так, і так".

Зараз ви читаєте новину «Жадан і друзі закрили Книжковий арсенал закликом бунтувати». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

6

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі