понеділок, 14 квітня 2014 13:04

"За три місяці у гіпсі зробила свою першу колекцію" — у Києві відкрилася виставка ляльок-мотанок
16

Фото: Світлана Корженко

11 квітня у Національному музеї українського народного декоративного мистецтва відкрилася виставка "Оксанина лялька". Показують ляльки-мотанки львівської майстрині Оксани Смереки-Малик.

"Для цієї виставки зробила повністю нову колекцію. Цієї зими, які всі українці, була паралізована і не могла нічого робити. До останнього моменту не була певна, що ця виставка відбудеться. Але Бог поміг і я досить швидко її зробила", - розповіла Оксана Смерека-Малик кореспонденту Gazeta.ua.

"В основі кожної ляльки - натуральна бавовна або льон. Для оздоби використовую не лише натуральні, а й синтетичні тканини. Зараз вони бувають просто фантастичними і від них важко відмовитися", - додала вона.

Майстриня працює директором художнього ліцею при Львівській академії мистецтв. Окрім ляльок, займається писанкою і пише поезію. Ляльки почала робити навесні 2010 року.

"Лежала з переломом і мусила чимось зайнятися. За три місяці у гіпсі зробила свою першу колекцію. А у серпні 2010 року показала її у музеї Івана Гончара", - розповіла вона.

"Всі ляльки хочуть бути вродливими. Намагаюся кожну із своїх ляльок доводити до такого стану. Закінчую роботу лише тоді, коли все у ній мені подобається", - додала майстриня.

Свої ляльки Оксана Смерека-Малик не вважає оберегами.

"Ніколи не скажу: "Візьміть мою ляльку. Вона принесе у ваш дім щастя". Вважаю, що називати свої ляльки "оберегами" — комерційний фарс. Щоб робити обереги, треба володіти якимись іншими знаннями", - сказала жінка.

"Одна лялька в середньому коштує 200 гривень. Це для мене не бізнес, хоча люблю, щоб мої ляльки самі себе годували. Радію, коли після виставки кілька моїх ляльок продається. Тоді зможу сказати чоловікові: "Я поїхала на виставку і мені це окупилося", - додала Оксана Смерека-Малик.

Зараз ви читаєте новину «"За три місяці у гіпсі зробила свою першу колекцію" — у Києві відкрилася виставка ляльок-мотанок». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі