понеділок, 20 травня 2019 15:23

"За навчання у нього не платили ні бідні, ні багаті" - Микола Мурашко 26 років керував рисувальною школою

Автор: автор портрету - Ілля Рєпін
  Він написав мемуари «Спогади старого вчителя», які були видані коштом меценатів Терещенків у 1907 році
Він написав мемуари «Спогади старого вчителя», які були видані коштом меценатів Терещенків у 1907 році

175 років тому народився педагог і живописець Микола Мурашко.

Був насамперед пейзажистом. Та відомі також кілька вдалих портретів пензля Мурашка – М. Ге, Т. Шевченка, П. Могили, ілюстрації до казок Андерсена.

Саме Микола Мурашко 1873-го проілюстрував перше видання казок Ганса Крістіана Андерсена українською. На той час він був уже знаним графіком. Навчався у Петербурзькій академії мистецтв, де товаришував із Іллею Рєпіним. Цей митець вплинув на формування естетичних поглядів Мурашка.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Заснували найлегендарніший український футбольний клуб

За 2 роки після виходу першого українського перекладу казок Андерсена митець відкрив Київську рисувальну школу. Опікувався нею 26 років — з 1875 до 1901 років. Тут навчалися Михайло Жук, Микола Пимоненко, Фотій Красицький, Казимир Малевич, Григорій Світлицький, Валентин Сєров, Іван Їжакевич, Федір Балавенський, викладали - М. Врубель, Г. Павлуцький, В. Фабріціус, М. Пимоненко, І. Селезньов.

1877-го відбулася перша виставка учнів рисувальної школи у залі дворянського зібрання з оплатою за вхід 1 крб, всі кошти йшли на потреби школи. А взагалі меценатом закладу був Іван Терещенко. 1901-го рисувальну школу реорганізували в Київське художнє училище. Школа не брала грошей із бідних і талановитих, ще й платила їм стипендію. За 26 років школу закінчили близько 2 тис. людей. Це і солдати, і селяни, і діти селян.

Українці започаткували незвичайну традицію - власноруч розмальовувати зупинки громадського транспорту. У селах та містечках автобусні зупинки перетворились на галереї під відкритим небом.

Зараз ви читаєте новину «"За навчання у нього не платили ні бідні, ні багаті" - Микола Мурашко 26 років керував рисувальною школою». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі