четвер, 17 березня 2011 11:35

Спецтема: Арабські революції

З єгипетських музеїв зник 81 експонат

З єгипетських музеїв зник 81 експонат

Міністерство зі старожитностей Єгипту оприлюднило список експонатів, зниклих з музеїв країни, повідомляє Ahram Online (англомовний ресурс єгипетської газети Al Ahram). У списку, переданому генеральній прокуратурі Єгипту, що займається розслідуванням обставин зникнення культурних цінностей, згадується 81 предмет.

Повна версія списку зниклих з єгипетських музеїв предметів з фотографіями та детальним описом кожного артефакту також розміщена на сайті міністерства зі старожитностей.

До списку увійшли як експонати, викрадені з Каїрського музею під час народних заворушень, так і предмети, що зникли з пограбованого у березні сховища Тель-ель-Фараіне, куди відправляють предмети, виявлені археологами, котрі ведуть розкопки на місці одного з найдавніших міст Єгипту - Буто.

У сховищі в Тель-ель-Фараіне, повідомляє Ahram Online в середу, 16 березня, кілька днів тому увірвалися озброєні грабіжники і зв'язали охоронців. Декільком співробітникам служби безпеки сховища вдалося звільнитися і затримати чотирьох грабіжників. Однак інші злочинці втекли, забравши з собою 27 артефактів, включаючи 20 античних бронзових монет.

До списку також включені 54 предмета, що зникли з Каїрського музею в ніч на 29 січня. Причому в списку вказані і ті експонати, які вже вдалося виявити. Як пояснив директор музею Тарек ель-Аваді, вже знайдені експонати було вирішено не прибирати зі списку доти, поки не будуть виявлені всі зниклі цінності.

На початку березня глава міністерства зі старожитностей Захі Хавасс, один з найавторитетніших єгиптологів у світі, подав у відставку, заявивши, що після відходу Хосні Мубарака і передачі влади в країні військовим мародерство у єгипетських музеях досягло загрозливого розмаху. Нового міністра зі старожитностей Єгипту поки не призначено.

Зараз ви читаєте новину «З єгипетських музеїв зник 81 експонат». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі