вівторок, 11 жовтня 2011 21:37

Вперше показали кінохроніку Рильських

У Інституті філології Київського національного університету ім. Шевченка 6 жовтня вперше показали документальну кінохроніку родини Рильських. Показ відбувся у рамках Всеукраїнської науково-практичної конференції "Літературно-мистецька генерація кін. XIX - поч. XX ст. Родина Рильських".

Автором кінострічки є внук Максима Рильського — Андрій, але на конференцію відеозапис привіз правнук письменника —  Назар.

15-хвилинна кінохроніка є німим чорно-білим відео, складеним із окремих фрагментів життя письменника на схилі літ. На відео видно, як  Максим Тадейович грає на фортепіано, відпочиває у Криму, отримує урядові нагороди та зустрічає із сім'єю Новий рік.

"Я хотів показати свого прадіда через призму родини, - каже Назар Рильський, колишній випускник Інституту філології. Він написав наукову роботу, присвячену дослідженню генеалогії своєї родини. - Перші згадки про нашу родину сягають 1642 року. Відтоді було 14 поколінь, шість з яких навчалися в цьому університеті".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Відкривають музей Рильського

Відеозаписи до цього часу ніде не були опубліковані та вперше показані широкому загалу.

"Документальну стрічку змонтували за сприяння Фонду Максима Рильського "Троянди-виноград". Це відео розкриє нові обрії для пізнання творчої натури мого прадіда. Я обов'язково розішлю його всім музеям та літературознавцям, що досліджують творчість Рильського", -  розповів правнук письменника.

На конференції були джерелознавець і архівіст Сергій Гальченко, директор музею Київського літературно-меморіального музею Максима Рильського Вікторія Колесник, директор Інституту літератури ім. Тараса Шевченка, академік Микола Жулинський та директор Інституту філології, професор, доктор філологічних наук Григорій Семенюк, який і відкрив захід.

7 жовтня конференція продовжилася у селі Романівка Житомирської області, де учасникам показали хату-музей Максима Тадейовича із його особистими речами та пригостили його улюбленою стравою  — юшкою.

Зараз ви читаєте новину «Вперше показали кінохроніку Рильських». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі