вівторок, 04 квітня 2023 11:35

"Вона була хороша, метка, проворна, цікава, доброзичлива, щира" - 4 квітня народилася співачка Квітка Цісик

4 квітня 1953 року народилася Квітка Цісик – американська співачка українського походження, виконавиця рекламних джинґлів у США, оперна і блюзова співачка, виконавиця українських народних і популярних пісень.

"Коли я у машині почув "Черемшину" у виконанні Квітки Цісик, то заплакав, — розповідає американський продюсер і музикант, уродженець Одеси Алекс Гутмахер про поїздку до Києва у 2006 році.

— Мені сказали, що вона з Америки, і коли приїхав до Америки, то почав цікавитися, хто вона. Пізніше я зрозумів, що це моя місія — її популяризувати. Я також лікувався у тому ж онкоцентрі, що й вона. Я професійний музикант і цілком розумію, що Квітка — це не Монсерат Кабальє, але вона співає душею, серцем, українським теплом".

Квітка мала рідкісне колоратурне сопрано. Її унікальний тембр містив в собі "срібні" скрипкові тони. До того ж Квітка вміла співати так званим "білим голосом" – своєрідною манерою жіночого фольклорного співу. Такі ноти можна почути лише в карпатських селах України.

  Батьки Квітки – Іванна і Володимир - були музикантами. Володимир Цісик з дитинства навчав своїх доньок грати - Квітку на скрипці, її сестру Марію - на фортепіано.
Батьки Квітки – Іванна і Володимир - були музикантами. Володимир Цісик з дитинства навчав своїх доньок грати - Квітку на скрипці, її сестру Марію - на фортепіано.

Взявши творчий псевдонім Кейсі (від перших букв імені та прізвища – Квітка Цісик), співачка почала творчу співпрацю з відомими музикантами різних стилів і напрямків. Вона працювала разом з Уїтні Х'юстон і Майклом Джексоном, з яким дружила ще зі шкільного віку.

З початку 1980-х вокалістка стала однією з найдорожчих і найпопулярніших виконавців джинґлів в США – рекламних мотивів для радіо та телебачення. З 1982–го й до своєї смерті Кейсі Цісик залишалася єдиним голосом компанії Ford Motors. Вокал Квітки звучав у різних ефірах 22 мільярди разів, тобто у кілька разів більше, ніж населення планети. Компания Ford дарувала їй кожну нову модель. Але улюбленою машиною співачки був спортивний Jaguar. Вона обожнювала швидку їзду і ніколи не зраджувала цій марці авто.

Пізніше співачка вирішує записати альбом українських пісень. Перший диск "Пісні України" записали в 1980 році, другий – "Два кольори" – через 9 років. Для запису альбомів Квітка зібрала 40 найкращих студійних інструменталістів Нью-Йорка. Багатьох з них не могли собі дозволити найняти навіть відомі поп-зірки США. Витратила 200 тисяч доларів.

Записує просто для себе, для родинного архіву, адже розуміє, що у прагматичній Америці її українські альбоми не матимуть жодного комерційного зиску. Але інакше вона не може — ці альбоми потрібні їй, як повітря, щоб виспіватися, виговоритися, відмолитися піснями за Україну.

Українською вона, корінна американка, володіє не досконало, але кожне українське слово в пісні, звук їй виставляє її мама Іванна. Диски Квітки Цісик зібрали нагороди у Канаді, а в 1990 році були номіновані на "Греммі" в категорії Contemporary Folk. Сама співачка пояснювала свій альтруїзм просто: "Ці збірки пісень є бажанням мого українського серця вплести радісні нитки в розшарпане життям полотно, на якому вишита доля нашого народу".

   Від другого шлюбу з інженером звукозапису Еда Раковича народився син Ед-Володимир.
Від другого шлюбу з інженером звукозапису Еда Раковича народився син Ед-Володимир.

В Україні Цісик вдалося побувати лише раз. У 1983 році вона приїхала з мамою до Львова, але поїздка не афішувалася і обмежилася лише візитом до родичів.

Єдине відеоінтерв'ю з Цісик українською мовою записав на той час керівник музичного ансамблю "Червона рута" Олександр Горностай. У 1992 році під час візиту до США йому вдалося зустрітися з Квіткою. Невисокого зросту і дуже схожа на "білочку", так характеризував її музикант.

"Вона була хороша, метка, проворна, цікава, доброзичлива, щира. Видно, що американське життя мало свій відбиток, а от родинний момент – ця українська ментальність – у неї зберігся", – розповідав Горностай.

У суботу, 1 квітня, український артист Дмитро Монатік святкував день народження.

Співаку виповнилося 37 років. Однією з перших його публічно привітала кохана жінка і мати його синів Ірина. У своєму Instagram вона виклала милі архівні фото та присвятила коханому ніжні слова.

Зараз ви читаєте новину «"Вона була хороша, метка, проворна, цікава, доброзичлива, щира" - 4 квітня народилася співачка Квітка Цісик». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі