пʼятниця, 01 червня 2012 15:55

Влада почала розкрадати спадщину Бориса Возницького
14

Причиною цього стали наміри влади передати дві картини придворного художника короля Яна ІІІ Собеського Мартіно Альтомонте в римо-католицький костел Святого Лаврентія у місті Жовква, Львівської області. Раніше "Битва під Парканами" і "Битва під Віднем" зберігалися у Олеському та Підгорецькому замках
Фото: Фото: Павло Паламарчук
Музейні працівники провели мовчазний протест
“Для нас це просто шок, - сказала екскурсовод Галина Невмержицька. - Возницького тільки поховали , як зразу усе назбиране ним за всі роки життя почали розбазарювати і красти"
“Для нас це просто шок, - сказала екскурсовод Галина Невмержицька. - Возницького тільки поховали , як зразу усе назбиране ним за всі роки життя почали розбазарювати і красти"
Пікетувальники підписали спеціальне звернення до міністра культури Михайла Кулиняка та голови ЛОДА Михайла Костюка. Текст є у чотирьох екземплярах. В кінці кожного звернення стоять підписи небайдужих людей

Сьогодні, 1 червня, близько 50 музейних працівників, екскурсоводів та гідів Львова зібрались під стінами Львівської облдержадміністрації. Вони провели мовчазний протест.

Причиною цього стали наміри влади передати дві картини придворного художника короля Яна ІІІ Собеського Мартіна Альтомонте в римо-католицький костел Святого Лаврентія у місті Жовква, Львівської області. Раніше "Битва під Парканами" і "Битва під Віднем" зберігалися у Олеському та Підгорецькому замках. Недавно їх віддали на реставрацію полякам. Після цього вони мали б назад повернутися у замки. Спеціально для них Борис Возницький покращив приміщення, де б вони мали зберігатися у експозиції.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У ДТП на Львівщині загинув Герой України Возницький

"Для нас це просто шок, - сказала екскурсовод Галина Невмержицька. - Возницького тільки поховали , як зразу усе назбиране ним за всі роки життя почали розбазарювати і красти. Так не можна! Має ж бути в людей хоч якась совість. Таким полотнам не місце у храмі. На них зображена кров. І умов для їх зберігання там не має. Борис Григорович в замках все продумав. Зробив нормальні приміщення для цих картин. Там вони дійсно будуть в повній безпеці".

Пікетувальники підписали спеціальне звернення до міністра культури Михайла Кулиняка та голови ЛОДА Михайла Костюка. Текст є у чотирьох екземплярах. В кінці кожного звернення стоять підписи небайдужих людей.

Михайло Кулиняк коментувати ситуацію з передачею полотен відмовився. Усі висновки пообіцяв розповісти після засідання, яке сьогодні проходить в адміністрації.

Картина "Битва під Пакранами" має розмір 886 на 282 сантиметри, "Битва під Віднем" — 806 на 833 сантиметри. Возницький врятував ці полотна у 60-х роках із жовківського костелу. У 2008 вони були перевезені на реставрацію у Варшаву. Після неї їх демонстрували у місцевому Музеї архітектури.

Зараз ви читаєте новину «Влада почала розкрадати спадщину Бориса Возницького». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі