середа, 09 січня 2013 10:43

Вкрадену картину Матісса не змогли продати і повернули через 25 років

  Анрі Матісс "Сад"
Анрі Матісс "Сад"

Полотно "Сад" художника Анрі Матісса вартістю 1 мільйон доларів знайшли напередодні Різдва і передадуть в музей найближчим часом, повідомляє BBC News. Полотно було винесено з Музею сучасного мистецтва у Стокгольмі рано вранці 11 травня 1987 року.

Викрадачі проникли в будівлю, розбивши кувалдою вхідні двері, забрали лише одну роботу Матісса і зникли; охорона прибула через 10 хвилин.  Усі 25 років місцезнаходження "Саду" залишалося невідомим.

Викрадачі пропонували музею викупити полотно. Однак Крістофер Марінеллі, голова найбільшої бази даних зниклих творів мистецтва Art Loss Register (ARL), порадив не платити викуп. За його словами, у вкраденої картини немає реальної вартості - Матісс надто відомий і продати його на відкритому ринку неможливо. Він порадив лише запастися терпінням.

"Сад" сплив після того, коли польський колекціонер зібрався продати полотно британському арт-дилеру Чарльзу Робертсу. Перш ніж придбати полотно, Робертс подивився у базі даних ARL і зрозумів, що картина була викрадена. Потім у справу вступив Марінеллі, який зміг домовитися з власником про безоплатне повернення роботи в шведський музей.

Арт-слічий не багато зміг розповісти про переговори: "Грошей не платили, рук не викручували. Будемо вважати це різдвяним подарунком шведському народу".

Зараз ви читаєте новину «Вкрадену картину Матісса не змогли продати і повернули через 25 років». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі