середа, 06 січня 2021 13:50

Визначили слово року

Визначили слово року
2017 року у День Збройних сил України відбулася прем'єра фільму "Кіборги" режисера Ахтема Сеїтаблаєва. З нагоди виходу стрічки в прокат команда "Кіборгів" та фонд "Повернись живим" організували ініціативу #ЯНебайдужий!: з кожного квитка, придбаного на фільм, 5 грн перераховували на допомогу сім'ям загиблих у боях за Донецький аеропорт. За майже два місяці прокату стрічка зібрала 22 252 882 грн. З них 1 523 230 грн передали через фонд сім'ям загиблих захисників. Фото: Youtube

Словник сучасної української мови та сленгу "Мислово" визнав словом 2014 року слово "кіборги" у значенні "захисники донецького аеропорту". Того ж року президент України Петро Порошенко записав із ними новорічне звернення.

"Слово "кіборги" є чи не єдиним серед найважливіших слів року, яке має позитивне значення. Серед знакових позитивних слів можна назвати ще 2: "волонтер" та "доброволець". Інші слова, які описували 2014 рік, такі як "анексія", "війна", "АТО" чи "ватники", мають яскраве негативне забарвлення. Торік словом року було названо "Євромайдан", - йшлося на сайті словника.

1-й бій за Донецький міжнародний аеропорт ім. Прокоф'єва відбувся 26 травня 2014-го. Тоді українським бійцям вдалося повністю вибити бойовиків з об'єкта. Оборона аеропорту тривала до 22 січня 2015 року, і завершилася, коли він був повністю знищений російською армійською артилерією.

Українські військові боронили летовище з 26 травня 2014-го до 22 січня 2015 року. Загалом – 242 дні. За даними зведеної волонтерами "Книги пам'яті загиблих", у січні 2015-го за Україну загинули 272 військових.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ахтем Сеітаблаєв закликав сферу послуг переходити на українську

2017 року у День Збройних сил України відбулася прем'єра фільму "Кіборги" режисера Ахтема Сеітаблаєва. З нагоди виходу стрічки в прокат команда "Кіборгів" та фонд "Повернись живим" організували ініціативу #ЯНебайдужий!: з кожного квитка, придбаного на фільм, 5 грн перераховували на допомогу сім'ям загиблих у боях за Донецький аеропорт. За майже 2 місяці прокату стрічка зібрала 22 252 882 грн. З них 1 523 230 грн передали через фонд сім'ям загиблих захисників.

2020-го про "кіборгів" створили комікс. Випуском серії займається громадська організація "Вірні традиціям", заснована чинними військовими, добровольцями та активістами. Узяли участь молоді українські художники, які співпрацювали та консультувалися із реальними бійцями для того, щоб досягти максимальної документальності оповіді.

"Мені хотілося, щоб про війну говорили самі росіяни. Щоб оцінювали вчинки, які робить керівництво їхньої країни", — каже директор-художній керівник столичного Молодого театру 44-річний Андрій Білоус. Його спектакль "Ласкаво просимо до пекла" отримав премію ГРА як "найкраща камерна вистава".

Зараз ви читаєте новину «Визначили слово року». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі