середа, 16 квітня 2014 10:49

Великий і смішний - сьогодні 125 років з дня народження Чарлі Чапліна
13

Фото: livejournal.com

Один з найкращих коміків світового кіно Чарлз Спенсер Чаплін народився 16 квітня 1889 року. Сьогодні рівно 125 років з дня його народження.

Чарлі вперше виступив на сцені у 1894 році, у віці п'яти років, коли його номер замінив номер його матері в програмі мюзик-холу. А у 14 років отримує постійну роботу в театрі і роль посильного Біллі у п'єсі "Шерлок Холмс". В 24 роки Чарла Чаплін починає грати в кіно — він укладає контракт з "Кістоун Філм" з платнею $150 в тиждень. А за чотири роки він переходить на студыю "Ферст Нешнал Пікчерз" з контрактом в $1 млн і стає на ті часи найдорожчим актором в історії.

65 років тривала його кінокар'єра. І за цей час він був не лише актором. Чарлі Чаплін писав сценарії, був режисером, продюсером і навіть композитором у своїх власних фільмах. Приміром, у своєму першому звуковому фільмі він також був і сценаристом, і режисером, продюсером і головним актором. За танок у "Великому диктаторі" він п'ять разів номінувався на "Оскар".

Але найпопулярніший образ універсального майстра кінематографу — образ Волоцюги. Уперше він з'явився у фільмі "Незвичайно скрутне положення Мейбл". Чаплін надягнув величезні штани, вузьку візитку, великі черевики, на голову - котелок, в руках тримав тростину. Для солідності приклеїв невеликі вусики. Маленький Волоцюга став одним з найтиражованіших образів у масовій культурі XX століття.

Про кіно Чарлі Чаплін казав так: "Щоб зробити комедію, мені треба лише парк, поліцейський та красива дівчина".

Але 1936-го року актор з ним покінчив і знімав уже звукове кіно. Усі наступні герої, яких для себе виписував Чаплін так само не мали імен. На екрані намагався втілити людей, які живуть серед нас. А пластика тіла та музика стали запорукою незабутніх комічних персонажів.

Зараз ви читаєте новину «Великий і смішний - сьогодні 125 років з дня народження Чарлі Чапліна». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі