пʼятниця, 02 серпня 2013 17:21

В Умані перед приїздом паломників-хасидів назріває конфлікт

В Умані перед приїздом паломників-хасидів назріває конфлікт
Фото: tsn.ua

До міської влади Умані, що на Черкащині, звернулись представники єврейської общини Києва з проханням перемістити православний хрест, який знаходиться поблизу місця, де проживають паломники-хасиди. Вони бояться, що православний символ може викликати конфлікти між місцевими жителями та паломниками.

Хрест встановили 2 місяці тому біля ставка, на якому хасиди проводять ритуальні обряди.

"Його встановили представники Ради громадських організацій Умані. Жодного дозволу на зведення хреста вони не брали. Та і чому вони обрали саме ставок біля місця скупчення хасидів, незрозуміло. То не є релігійним місцем християн. На мою думку, ті хто встановили хрест, мають самі його перенести і не провокувати міжрелігійні конфлікти", - говорить секретар міської ради Аркадій Рибак.

Представники єврейської общини надіслали владі міста лист з проханням перемістити православний символ.

"На встановлення хреста дозвіл можна брати лише у Бога, чиновники тут ні при чому. Ідея встановити його прийшла нашому товаришу ще 4 роки тому. Але зробили це ми лише цьогоріч. Між адекватними людьми хрест не може спровокувати жодних конфліктів. У будь-якому разі ні прибирати, ні переносити його ми не будемо", - говорить представник Ради громадських організацій Умані Володимир Гончарук.

Місцеві паломники кажуть, що бояться того, що приїжджі віряни можуть не зрозуміти чому над ставом встановили хрест.

"Люди кажуть, нібито міська влада хоче знести православний хрест, що знаходиться біля озера, де ми проводимо обряди. Не знаю, чи правда це. Ми поважаємо хрест як святиню православної віри і не маємо нічого проти нього. За той час, що він тут стоїть, паломники не виявляли до нього ніякої ворожості. І ніхто з нас не стане виступати проти православної святині. Але я боюсь, що хтось із приїжджих хасидів може неправильно зрозуміти релігійний символ і спробувати його знищити. Тоді можуть виникнути конфлікти. Ми усіма силами намагаємось уникнути такої ситуації", - говорить представник благодійного фонду Рабі Нахмана в Умані Шимон Бускіла.

Громадським активістам, які встановили хрест загрожує штраф до п'ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, виправні роботами до двох років, або обмеженням волі на строк до п'яти років. Це передбачає 161-ша статтю кримінального кодексу Порушення рівноправності громадян залежно від їх расової, національної належності або ставлення до релігії, за якою будь яка особа, яка нехтує релігійними чи культурними цінностями іншої, - може бути покарана. Цьогоріч до Умані планують приїхати біля 25 тисяч хасидів.

Зараз ви читаєте новину «В Умані перед приїздом паломників-хасидів назріває конфлікт ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

36

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі