середа, 01 листопада 2017 21:45

В Києві будуть судити вбивцю 28060 ув'язнених у нацистському таборі смерті

В Києві будуть судити вбивцю  28060 ув'язнених у нацистському таборі смерті
До Києва повертається спектакль "Суд над Джоном Дем'янюком" Фото: beztabu.net

До Києва повертається спектакль "Суд над Джоном Дем'янюком", який вже приїжджав в столицю в квітні 2017 року.

Вистава, за мотивами п'єси канадського драматурга Джонатана Гарфінкеля відбудеться 2 листопада на сцені концертного залу Stereo Plaza.

В основі п'єси лежить реальний судовий процес над громадянином США українського походження Іваном Дем'янюком. Відомо, що в 1942 році радянський солдат Іван Дем'янюк потрапив у полон, а після закінчення війни емігрував до Америки як "жертва фашистського режиму". В кінці 1970-х Дем'янюку висунули звинувачення у співпраці з нацистами. Передбачалося, що він є "Іваном Грозним", одним з найжорстокіших наглядачів концентраційного табору Треблінка, і в 1988 році Верховний суд Ізраїлю засудив його до смертної кари.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "За кордоном цінується слухняність" - балерина Яна Саленко

Однак виявлені в архівах КДБ документи спростували цю інформацію. Проте ізраїльське слідство показало, що, потрапивши в полон, засуджений дійсно проходив підготовку в Травніках і був наглядачем у таборах смерті Собібор, Майданек і трудовому таборі в Флоссенбурзі. У 2011 році рішенням Земельного суду Мюнхена 89-річний Іван Дем'янюк був визнаний винним в пособництві вбивству 28060 ув'язнених у нацистському таборі смерті Собібор, засуджений до п'яти років тюремного ув'язнення і через похилий вік відпущений на свободу до розгляду поданої апеляції. До неї він не дожив, померши в будинку для літніх людей у ​​віці 91 року. Справа Дем'янюка стало одним з найгучніших в низці аналогічних процесів і увійшло в історію як останній суд над злочинами Другої світової війни.

"Творці переглядають заново буквально все двадцяте століття з його катастрофами, трагедіями, моральними парадоксами, кордоном і свавіллям, на який тільки здатна людина. Це грандіозна робота над помилками і пошук нової точки збірки людської особистості, з причини повної дискредитації її за останні століття", - відзначають організатори.

Автор п'єси - Джонатан Гарфінкель. Композитор - Дмитро Саратський. Режисер - Ілля Мощіцкій.

В київському Центральному будинку офіцерів показали еротичний спектакль "Спокуса". Вистава складається з номерів для дорослих з чоловічим і жіночим стриптизом.

Зараз ви читаєте новину «В Києві будуть судити вбивцю 28060 ув'язнених у нацистському таборі смерті». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі