четвер, 13 грудня 2012 15:51

Уманський художник зобразив на картині Берію поряд з кривавою м'ясорубкою

У місті Умань на Черкащині у картинній галереї відкрилась виставка місцевого художника Віталія Крижанівського.

Серед більше 50 робіт, що представлені на виставці, найцікавіший - цикл з трьох картин "Обличчя ХХ століття", де художник зобразив всі жахіття, які пережив український народ у минулому столітті.

На картині "М'ясорубка 30-х років" зображена величезна м'ясорубка, з якої тече кров.

Автор: Фото: Ірина Патлатюк
 

"Зображена на картині фреска, як залишок від церкви, тоді ж знищували церкви в Україні, – каже Валентина Коробань, науковий співробітник художнього музею. – Як тінь зображений Берія, художник поклав на нього як злого генія відповідальність за ту біду, яка була в країні. Голод, грати, смерть. Спочатку художник детально вималював Берію, але потім зобразив як тінь. Все жахіття 30-х років зібране на цій картині, м'ясорубку крутить рука – сильна рука влади".

Автор: Фото: Ірина Патлатюк
 

Друга картина - "Колесо історії" - представляє другу світову війну. Посередині між двома арміями зображене колесо історії, над якими летить Георгій Побідоносець. "Георгій Побідоносець зображений у іконописному стилі, убиває злого змія-демона, – розповідає Валентина Коробань. – Чорним орлом зображена армія фашистів, які з торжеством приходять і проходячи крізь колесо виходять переможеними. З іншого боку зображений Сталін, в якого під серцем Берія, поруч полководці, яких Сталін стратив".

Автор: Фото: Ірина Патлатюк
 

На третій картині "Від Афгану до Чорнобиля" зображена Богоматір, в утробі якої не маленький Ісус, а чорнобильське дитя мутант. Сама Богоматір спалена, її одяг ще палає, обличчя постаріло від чорнобильського пилу, і стерлося. Голова її розколота, спалений ореол святості. По праву руку видніється обличчя Брежнєва, через якого в Афганістані загинуло і скалічилося стільки молодих солдатів.

Валентина Коробань розповідає, що всі сюжети для полотен художник бере із власного життя. Його родина пережила голод, діда-священика репресували. Батько воював. У родині було четверо дітей. Віталій Крижанівський був найменшою дитиною, мав трьох сестер. Саме одна з сестер віддала його вчитися у художню школу. Свої картини художник не продає, збирає колекцію.

Зараз ви читаєте новину «Уманський художник зобразив на картині Берію поряд з кривавою м'ясорубкою». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

8

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі