пʼятниця, 04 листопада 2016 19:06

Український супергерой мовчазний та любить малювати

Український супергерой мовчазний та любить малювати

Перша книжка про українського супергероя "Гупало Василь. П'ять з половиною пригод" з'явилася у "Видавництві Старого Лева". Її написав вокаліст гурту ТНМК Олександр "Фоззі" Сидоренко.

Спочатку була створена пісня про Василя Гупала. Олександр брав участь у телепроекті "Казка з татом". Після цього вирішив написати пісню-казку. Потім з'явилися сторінки Гупала в соцмережах. Далі - кліп. Вийшла лінія одягу. Тепер книжка казок. Скоро з'явиться гра для мобільних телефонів. На етапі розробки – комікси та повнометражний мультфільм про нього.

"Якщо подивитися текст пісні, там є дві історії. Багато хто не зрозумів, чому супергерой робить зовсім негеройські справи. Привозить з-за моря яскраві речі, аби друг міг одружитися з примхливою дівчиною. Тут насамперед я хотів показати, що звичайні люди звикли навантажувати своїми проблемами інших. Від цього Василь втомлюється і трохи розчаровується в людстві. В образі головного героя одразу уявив собі Василя Вірастюка, що гупає ворогів. Написав йому про це SMS і відправив. Відповіді не отримав", - каже Сидоренко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У палаті з'являється непритомна дівчинка з паралельного класу

Головний герой Гупало Василь – простий неговіркий дядько. Уміє добре малювати Коли засмучений - їсть чорну смородину. А коли веселий - червону. Має три правила життя. По-перше, злу має стати зле. По-друге, добру має бути добре. По-третє, все одно добро подолає зло. Існував скрізь у світі, де був чорнозем. В Аргентині - у XIX столітті, у Бразилії - на початку XX-го. Тобто скрізь, де є українці. У далекі подорожі він бере жменю чорнозему в кишеню. Це нагадує йому про рідну землю та додає сили.

"Я створив сторінку у вікіпедії про Гупала. Описав всі його риси та здатності. Написав, що Василь убив чупакабру, що нападала на жителів аргентинського містечка, приманивши її салом. Статтю прибили через сорок хвилин. Сказали, неенциклопедична. Перенесли в рубрику "Гумор", - розповідає автор.

У скрутну хвилину пензель Василя перетворюється на булаву. Очі випромінюють світло. Вуса тріпочуть, наче хвилі. А сам він збільшується в розмірах залежно від масштабу проблеми. Його побратим - Левко Триндун. Має застряглу в шапці стрілу. Завжди знаходить проблеми там, де їх нема. Розв'язувати їх випадає на долю Василя. Але краще за Левка ніхто не зможе переповісти пригоди головних героїв. Тому оповідь у книжці ведеться від його імені.

"Гупало - український супергерой. Він не хоче їм бути, але доводиться. Кожного разу. Гупалівська суперсила може з'явитися у кожному сумирному чоловікові. Звичайний супергерой – це нецікаво. Василь хотів би малювати, а не гупати. Але йому доводиться. Адже це так по-українськи", - каже Фоззі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Україні бракує дитячих детективів

Левко познайомився з Василем, коли той врятував дітей, які провалилися під лід. Виніс із води на руках 4 дітей, санчата і коня. З того часу чоловіки стали жити у домі їхньої подруги Премудрої, в яку з часом закохався Триндун. Разом захищали ярмарку від розбійників, їздили на весілля родичів та рятували палаюче село. У книжці минуле і сучасне, казкове і наукове співіснують одне з одним.

"У мене з'явилася історія про те, як Гупало Василь москалів перестрів. Я опублікував її у Facebook, зібрав 32 "лайки". Цей шалений успіх мене підбадьорив. Потім подумав – якщо є одна казка, чому б не видати книжку, тим більше, що все для цього було – герой, всесвіт, ідея. Фінал історій не складався. Але тут ми поїхали у Карпати на весілля. Раптом завершення книги прийшло до мене. Я зрозумів, що на наприкінці історії про українського супергероя обов'язково має бути весілля і бійка. Усе стало на свої місця і книжка була дописана", - продовжує Олександр.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Стівен Кінг видасть дитячу книгу

Мультиплікаційний кліп та ілюстрації до книжки малював аніматор Сашко Даниленко.

"Західні супергерої отримують свої можливості випадково. Унаслідок невдалого експерименту, або вже народжуються з ними. Східні - розвивають свої здібності самотужки. Багато працюють, щоб відкрити власний потенціал. Це два різні підходи. Україна ж перебуває посередині між Заходом і Сходом — у територіальному, ментальному й культурному сенсах. Тож ми вирішили поєднати ці світи", - каже Даниленко.

Книжка дитяча, але буде цікавою й для дорослих. Має відкрите закінчення. Олександр Сидоренко планує випустити ще дві.

Зараз ви читаєте новину «Український супергерой мовчазний та любить малювати». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі