середа, 18 липня 2018 15:58

Український рок і панки з ірокезами: як минув фестиваль "Тарас Бульба"
37

Гурт "Kozak System"
Фото: Валерій Шмаков
Без дощу не обійшлося жодного дня музичного свята
"Тарас Бульба" є найстарішим рок-фестивалем України
"Тарас Бульба" є найстарішим рок-фестивалем України
"Тарас Бульба" є найстарішим рок-фестивалем України

У місті Дубно на Рівенщині пройшов рок-фестиваль "Тарас Бульба-2018". Для шанувальників важкої музики виступили понад 50 гуртів. Відвідувачів не розігнав навіть дощ, без якого не обійшлося жодного дня музичного свята.

Дійство, що проходило на міському стадіоні, зібрало близько тисячі осіб, переважно молоді. Незважаючи на велику кількість панків з ірокезами у подертих джинсах, що трясли волоссям під сценою, бородатих хіппі з дредами та дівчат у шкіряних ошийниках із шипами, захід пройшов без бійок та ексцесів. У одного з відвідувачів поліція вилучила пакет з речовиною, схожою на наркотики.

Гостей заряджали драйвом Kozak System, Христина Соловій, Анна, Karna, Тінь Сонця, Вій, Morphine Suffering, Sinoptik, Фіолет, Жадан і собаки, Борщ, Hell:on, Velican, Megamass, Khors, Dash, Sunrise, Alt.End, Zwyntar, Еней та ін. Виступали також іноземні гурти, зокрема італійці Cry Excess та білоруси Znich. Організатори зізнаються, що в майбутньому планують розширювати географію іноземних гуртів.

Разом із головною сценою діяла альтернативна, де гурти змагались за головний приз – гран-прі фестивалю.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Спека, Холодний Яр та 7 тисяч людей: як минув фестиваль нескореної нації

За шанс зіграти на фестивалі змагалися понад 97 команд. За результатами голосування на сайті фестивалю та "живих" відбіркових турів, які пройшли у Києві, Харкові, Дніпрі, Хмельницькому, Чернівцях, Львові, Рівному, було відібрано 16 гуртів, серед яких Zворотня Dія, Backenbardy, Silver Town, Monopolia, Яри, "DK, Dance", DISTiNcT, Made in Future, Аудиторія 238, Циферблат, Волосся Вероніки, MniShek, Фабі Начі, Це Регулятори, icarus driver та Jenny Garis. Обов'язковою умовою конкурсного відбору було виконання виключно україномовного репертуару.

На фестивалі звучали і пісні російською та навіть з нецензурною лексикою. Але переважно пізно ввечері, коли дітей не було під сценою. Було й чимало патріотичних композицій, як "Маніфест" від Kozak System та "Вражина" Братів Станіслава, а також пісень, присвячених українським бійцям. Вхід для учасників АТО на фестиваль був безкоштовним.

"Після паузи з 2013 по 2017 рік "Тарас Бульба" кардинально змінив і розширив свою програму. Ми ввели літературно-мистецьку локацію, дитячу зону, гутіркові галявини. Так, галявина інтимної лірики декорована снопами соломи для більш романтичної атмосфери. Патріотична лірика декорована шинами – символом Революції Гідності. Та головне на фестивалі – глядацька атмосфера. Відвідати "Тараса Бульбу" - це вже своєрідна традиція, для багатьох – зустріч старих друзів. Люди сюди їздять десятки років, створюються сімї та вже є приклади, коли приїжджають з дітьми", - розповів у коментарі Gazeta.ua директор фестивалю Микола Арсенюк.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: П'ять причин, чому українцям варто відвідати Sziget Festival 2018

"Вперше я відвідав фестиваль на початку 90-х. Мене привела любов до української музики і просто любов. У мене тут був роман. Тоді, ще студентом, їхав з компанією електричкою, ночували в Дубно на вокзалі бо не було грошей на готель. Памятаю, виступали Марія Бурмака, Андрій Миколайчук. Тоді фестиваль був більш андеграундний. Але там був свій драйв, своя щирість і та хвиля, що заклала основи української рок-музики", - зазначив письменник та фронтмен гурту "Жадан і Собаки" Сергій Жадан.

Фестиваль "Тарас Бульба" є найстарішим рок-фестивалем України. Проводиться з 1991 року з перервами. Спрямований на розвиток і популяризацію вітчизняної молодіжної культури та естетики. Сприяє піднесенню української національної ідеї серед молодих творчих сил, зростанню професійного рівня українських виконавців.

Фестиваль переважно проводився на берегах річки Ікви, під мурами Дубенського замку князів Острозьких і Любомирських, іноді на місцевому стадіоні.

Зараз ви читаєте новину «Український рок і панки з ірокезами: як минув фестиваль "Тарас Бульба"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі