пʼятниця, 30 жовтня 2020 18:19

Український горор увійшов у десятку найстрашніших, за версією The New York Times

Український горор увійшов у десятку найстрашніших, за версією The New York Times
Горор про чуму "Голем" знімали у Києві та Одесі. Фото: IMDB.

Американська газета The New York Times включила український горор "Голем" до "13 найстрашніших фільмів на Netflix". Картину описали як "незвичайний надприродний трилер, що нагадує "Франкенштейна" та "Відьму" Роберта Еґґерса".

"Голема" зняли ізраїльські брати-режисери Йоав і Дорон Пас у Києві й Одесі. Продакшеном займалася українська компанія SE film production.

У Литві 1673-го панує епідемія чуми. У поширенні хвороби звинувачують невелике єврейське селище. Ханна за допомогою стародавніх заклинань створює Голема – істоту-захисника, що нагадує її загиблого сина. Він вбиває ворогів, але дає волю потойбічним могутнім силам, за сюжетом.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Тарантіно порадив фільм на Геловін

Актори були наполовину ізраїльським й наполовину українським. Голема зіграв 15-річний Костянтин Анікієнко. Творці фільму назвали українця надзвичайно професійним та енергійним. Також знімався Олексій Тритенко. Відомий завдяки телесеріалу "Коли ми вдома" та стрічкам "Крути 1918", "Хайтарма". За грим відповідала художниця Олена Андреєва, художником-постановником стала Олександра Дробот.

Зйомки тривали півтора місяця 2017-го, неподалік Києва. Це було найхолодніше літо за останні роки в Україні. Пізніше режисер розповів, що низькі температури й ізольоване місце допомогли увійти в настрій горору. Додав, що у знімальну групу входили чимало місцевих жителів. Це створило мовний бар'єр. Тому швидше завершили зйомки, бо не відволікалися на розмови і мали більше часу підготувати сцену.

"Узимку 2017-го я побачив кіностудію в селі Ніжиловичі під Києвом і зрозумів, що це ідеальна локація для історичного фільму жахів. Я був у захваті від ідеї зняти там горор і запропонував другові та драматургу Аріелю Коену написати сценарій. Улітку того ж року ми почали зйомки", – каже продюсер Шалом Айзенбах.

Прем'єра відбулася на Лондонському кінофестивалі Frightfest у Лондоні. Права на трансляцію придбали Netflix, Amazon та ITunes. Стрічка отримала 3 номінації Ізраїльської кіноакадемії. У прокаті зібрала $267 тис. Це 7,6 млн грн.

Голем - персонаж єврейської міфології. Глиняний велетень захищає від наклепу та насильства. У якийсь момент темні сили беруть гору і він перестає виконувати вказівки творця, за повір'ям.

Зараз ви читаєте новину «Український горор увійшов у десятку найстрашніших, за версією The New York Times». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі