неділя, 04 грудня 2016 09:00

Український фільм вперше нагородили на кінофестивалі в США

Український фільм вперше нагородили на кінофестивалі в США

"Мучили 3-річного малюка до другої ночі. Фільмували епізод з жертвоприношенням дитини. Дув сильний вітер. Акторів та апаратуру зносило. Зйомки проходили в Криму у судакській фортеці. Знімали взимку, мали обмаль часу на роботу: пізно світало й рано темніло, — розповідає Юрій Бутусов, співсценарист психологічного трилера "Ілюзія страху".

4 грудня 2008 року у київському кінотеатрі "Україна" відбувся перший показ картини. Фільм зняли за книгою першого віце-прем'єра Олександра Турчинова. На головну роль український режисер Олександр Кирієнко запросив російського актора Андрія Паніна.

В центрі сюжету - історія бізнесмена Ігоря Короба на початку 1990-х. Після незаконного арешту чоловіка змушують відмовитися від проекту бізнес-центру. Герой за будь-яку ціну присягає помститися кривдникам. Але після фізичних і психологічних випробувань у тюрмі у нього починається шизофренія. Перестає розуміти, які події в його житті реальні, а які — вигадка. Уявляє себе біблійним царем Соломоном.

"Ілюзію страху" висували від України на "Оскар". До п'ятірки номінантів нагороди "За найкращий фільм іноземною мовою" картина не потрапила.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Зняли фільм про жіночий бунт

"Юра Бутусов змушував мене переписувати сценарій п'ять разів. Навіть коли писав промови для президента чи прем'єра, їх затверджували з першого разу", — згадував Олександр Турчинов.

Бюджет стрічки — $500 тис.

На 42-му міжнародному кінофестивалі в американському Г'юстоні 28 квітня 2009-го фільм отримав спеціальний приз журі "За творчу майстерність" і золоту нагороду "Remi". Це перший повнометражний художній фільм з України, який отримав нагороду на фестивалі в США.

Зараз ви читаєте новину «Український фільм вперше нагородили на кінофестивалі в США». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі