пʼятниця, 04 листопада 2016 16:13

Українські музеї отримали колекцію книжок про культуру

У Національному художньому музеї в Києві відбулася презентація спільної програми видавництва "Родовід" і мецената Геннадія Романенка з підтримки українських музеїв. Завдяки їй п'ять вітчизняних музеїв ― Національний музей історії України, Національний музей народного декоративного мистецтва, Центральний державний архів-музей літератури і мистецтва, Сумський художній музей і Запорізький художній музей ― безкоштовно отримали набір книг, присвячених українській культурі.

Серед видань, що були передані музеям, ― дослідження київського періоду життя Казимира Малевича, мистецький календар "Українське мистецтво. Від доби бронзи до сьогодні" (що також був презентований під час акції) та книжка "Карабелівка. Земля наших предків ― земля наших нащадків".

  Книгу «Карабелівка» Геннадій Романенко раніше передав до колекції предстоятеля Української православної церкви Філарета
Книгу «Карабелівка» Геннадій Романенко раніше передав до колекції предстоятеля Української православної церкви Філарета

Остання книга присвячена селу у Вінницькій області та виконана у доволі рідкісному жанрі мікроісторії: автори твору вивчали житті окремих жителів і сімей Карабелівки та соціальних і культурних практик, що розвивалися у селі протягом останніх кількох століть.

"Ця книжка завершується списком жителів Карабелівки. Станом на 1 січня 2015 року там жили 567 людей, і в мене було відчуття, що я знаю історію кожного з них", ― розповіла під час презентації редакторка видання Валентина Клименко.

Геннадій Романенко, який був ініціатором та головним автором видання "Карабелівки", у зверненні до учасників заходу відзначив, що підтримка українських закладів культури зараз є вкрай важливою, і закликав долучитися до неї якомога більше громадян та організацій.

  Передача книг відбувалась у залі Національного художнього музею України
Передача книг відбувалась у залі Національного художнього музею України

"Часи випробувань, що зараз переживає Україна, несуть із собою не тільки складнощі. Вони також можуть стати джерелом оновлення української культури, її трансформації ― що є природним шляхом розвитку. Але заклади культури, зокрема музеї, як ніколи, потребують нашої підтримки. Підтримки не обов'язково фінансової, а й організаційної чи творчої", ― відзначив Геннадій Романенко.

Частину книжкових колекцій для українських музеїв передали їхнім представникам безпосередньо під час заходу, частину відправлять поштою.

  Видання «Родовіду», що їх отримали музеї
Видання «Родовіду», що їх отримали музеї
Зараз ви читаєте новину «Українські музеї отримали колекцію книжок про культуру». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі