середа, 06 січня 2021 18:46

Українська Wikipedia назвала найпопулярніші статті 2020 року

Назвали найпопулярніші статті українськомовної Wikipedia 2020 року. Список очолила стаття "Україна". Її прочитали понад 850 тис. разів.

Найпопулярнішою сучасною особою стала Ліна Костенко - 225 тис. переглядів.

Також читачі цікавилися українськими політиками: Володимир Зеленський, Петро Порошенко, Гео Лерос, Андрій Пальчевський та Денис Шмигаль. Серед сучасників-іноземців найпопулярнішими стали королева Єлизавета II та Ілон Маск.

Автор: blog.wikimedia.org.ua
  ГО «Вікімедіа Україна» назвала найпопулярніші статті українськомовного розділу Вікіпедії у 2020 році. Список очолила стаття «Україна», яка отримала понад 850 тисяч переглядів за рік. У топ-25 увійшло три статті про пандемію та коронавірус.
ГО «Вікімедіа Україна» назвала найпопулярніші статті українськомовного розділу Вікіпедії у 2020 році. Список очолила стаття «Україна», яка отримала понад 850 тисяч переглядів за рік. У топ-25 увійшло три статті про пандемію та коронавірус.

"Запровадження карантину та навчання вдома призвели до сплеску популярності статей на теми зі шкільної програми, а також про популярну культуру. Зокрема у травні одними з найпопулярніших статей були "Білки", "Гриби" та "Займенник" — теми, що вивчаються в межах шкільної програми. Із березня спостерігаємо сплеск інтересу до статті "Список 250 найрейтинговіших фільмів IMDb" — очевидно, під час локдауну українці вибирали, які фільми варто подивитися. Натомість статті "Війна на сході України" та "Збройні сили України" читали менше — вперше за кілька років вони не увійшли до топ-50", — каже Микола Козленко, адміністратор українського розділу Wikipedia.

У світовій Wikipedia ж рейтинг очолила пандемія Covid-19. Статтю прочитали понад 83 млн разів. З коронавірусом пов'язані ще 6 позицій, зокрема Covid-19 у США та Індії, іспанський грип. 2-га тема — президентські вибори у США. 55 млн переглядів набрала стаття про Дональда Трампа, 34 млн - про нового голову країни Джо Байдена.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Визначили слово року

Цьогоріч українську Wikipedia читали на 21% разів частіше, ніж торік. За місяць її відвідали понад 90 млн разів, що на 26% перевищує показник 2019-го. Зайняла 17-те місце у світовому рейтингу.

Зараз ви читаєте новину «Українська Wikipedia назвала найпопулярніші статті 2020 року». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі