вівторок, 19 січня 2021 22:23

"Українська держава стоїть над прірвою": вийшла книжка публіциста Олега Романчука

Книжка публіцистики журналіста і науковця Олега Романчука "Не бійсь. Не зраджуй. Не мовчи" дає цілісне, комплексне, поклітинне уявлення про ситуацію в країні упродовж 2014–2019 років.

 

Автор критикує промахи й безвідповідальність всіх: президентської вертикалі в державі – за те, що та грузне в кумівстві й корупції, управлінські еліти різних рівнів – за те, що ширять непрофесійність і "тяп-ляпівську" філософію життя, культурні еліти – за те, що цинічно й корисливо пропагують ліберальницький космополітизм. Висновок напрошується суворий: Українська держава стоїть над прірвою саморозпаду, деградації.

Підсумок "досягнень" на 29-му році незалежності сумний: "Сучасна українська держава, по-суті, є комітетом із захисту інтересів олігархів, не здатних запропонувати суспільству довготривалі та надійні правила гри. В Україні не працює закон і право. Домінує хаос. Величезною проблемою є не реформована (інше питання – чому саме, можливо існують політичні мотиви не притягувати злочинців до відповідальності?) правоохоронна система, яка не працює належним чином… Прикладів грубого фізичного насилля, аж до замахів на вбивство громадських діячів, хоч греблю гати. Винних не знаходять, не карають. Жодна людини в країні не почувається в безпеці".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Сім років тому повстання не переросло в революцію

Романчук аналізує українське сьогодення з одночасним відчуттям історії. Кожна поставлена автором політична чи соціальна проблема "вмонтовується" в проблематику понадчасового українського буття.

Центральною темою книги, довкола якої "крутяться" всі інші, є тема війни на Донбасі. Це вчасна і вдала книга для зрозуміння причин, перипетій і можливих наслідків війни для сучасної України. Органічним розвитком цієї теми постає тема осмислення імперської, тоталітаристської, шовіністичної основи сьогоднішньої путінської Росії.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Оновлення влади виявилося бутафорним

Одним із кардинальних висновків Олега Романчука є усвідомлення потреби тотальної українізації України. Для автора питання стоїть однозначне: або українство переможе в культурно-цивілізаційному протистоянні постімперсько-малоросійські середовища, які зберегли особливі впливи в незалежній державі, або воно зазнає цілковитої асиміляції і поразки. Іншого не дано.

Зараз ви читаєте новину «"Українська держава стоїть над прірвою": вийшла книжка публіциста Олега Романчука». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі