середа, 16 квітня 2014 10:16

Українцям покажуть документалки про шокуючу розкіш Януковича та самооборону Майдану

Українцям покажуть документалки про шокуючу розкіш Януковича та самооборону Майдану

Два нових фільми з документальної серії про Майдан "Зима, що нас змінила" покажуть в четвер на телебаченні. Це "Межигір'я. Батіна хата" про шокуючу розкіш маєтку Віктора Януковича та "Самооборона" про формування загонів охорони Майдану.

Працюючи над фільмом про резиденцію Віктора Януковича, режисерка Юлія Шашкова кілька разів відвідувала Межигір'я. "Для мене це фільм про те, що Янукович жив у абсолютно іншій країні. І цю країну він збудував собі на крадені гроші. Кожен золотий краник, кожна "трималка для трималки" – це шматок ковбаси, який не з'їла бабуся у злиднях, - каже режисера Юлія Шашкова. - Там все коштує мільйони! Немає жодної дешевої речі. Навіть плінтус зроблений з коштовних порід дерева".

Автори фільму проводять паралелі між життям у розкішному Межигір'ї та простому Єнакієво, де стоїть у розрусі батьківська хата Віктора Януковича.

"Один з ключових героїв фільму, простий хлопець з Самооборони не стримав сліз, коли потрапив в апартаменти Віктора Януковича. Він дбайливо зняв взуття і обходив усі кімнати весь час запитуючи: невже це все вартувало людських життів? Петро з перших днів протистояння жив на Майдані, а тепер вже другий місяць є ключником Хонки. Він і проведе екскурсію для глядачів", - розповідає продюсер "1+1 Продакшн" Наталка Якимович.

Що таке "Самооборона" - взялися пояснити режисери Костянтин Кляцкін та Марія Пономарьова. Учасники протестів згадають, як виникла Самооборона Майдану. Один з героїв фільму – Фома з групи "Мандри", який будучи активним учасником Євромайдану, брав участь у захваті Мінкульту.

Те, що люди мусили фізично боронити себе, захищаючись від власної влади, режисер Костянтин Кляцкін називає феноменом, який важко вкладається в голові.

"Якщо однією фразою, то наша стрічка – про феномен захисту від власної влади. Про парадоксальну необхідність відстоювати свої права фізичним спротивом", - ділиться емоціями режисер. 

Усі фільми можна переглянути на каналі 1+1 о 22:15 в четвер.

"Зима, що нас змінила" – цикл із семи фільмів, присвячених подіям на Євромайдані. Стрічки створені на основі унікальних документальних кадрів, знятих кінематографістами "Вавилону'13". Це творче об'єднання українських кінематографістів, котрі згуртувалися від першого дня Євромайдану. Вони перебували у найгарячіших точках, фільмували настрої людей, а також події, котрі лишалися поза кадром журналістів. Проект одразу став відомим в Інтернеті, а його відео часто ставали вірусними.

Зараз ви читаєте новину «Українцям покажуть документалки про шокуючу розкіш Януковича та самооборону Майдану». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі