понеділок, 14 січня 2019 09:16

Українці святкують Василя

Українці святкують Василя
Українці святкують Василя Фото: УНН

Сьогодні, 14 січня, українці святкують кілька свят.

Перше - свято на честь Василя Великого, архиєпископа Кесарії Кападокійської, що в Малій Азії, розповідає УНН.

Василя Великого вважали покровителем землеробства, і саме тому цього дня основною обрядовою дією було засівання осель збіжжям.

За церковними календарем, 14 січня також відзначають свято Обрізання Господнього. Саме тоді, згідно з церковними джерелами, за єврейським звичаєм відбувся обряд обрізання Ісуса Христа, після якого дитині дали ім'я Ісус.

14 січня - перший день Нового року за старим стилем. Переддень Нового року своєю обрядовістю нагадував переддень Різдва і в народі називався Щедрим вечором, що пов'язано зі звичаєм готувати багатий святковий стіл, який обов'язково прикрашали скоромні страви. На Новий рік, як і на Різдво, носили "вечерю", але цього разу не родичам і знайомим, а лише сільській бабі-повитусі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Україні святкують Меланки: головні традиції та обряди

Характерною прикметою новорічного свята в Україні було щедрування. Люди обходили хати із побажанням щастя членам сім'ї та розквіту господарства. Обряд щедрування в Україні - народне, позацерковне свято. До кінця XIX ст. обряд щедрування, увібравши в себе національний колорит і менталітет нашого народу, став явищем народної художньої творчості й таким зберігся до сьогодні.

У ніч з 13 на 14 січня українці відзначають старий Новий рік. Свято супроводжується різними звичаями, обрядами та традиціями.

Святкування почалося 1918-го. Коли замість юліанського календаря був введений григоріанський. У сучасність увійшло поняття "старого" та "нового" стилю.

Варто зазначити, для багатьох віруючих людей старий Новий рік є більш яскравим святом, ніж звичайний Новий рік. Оскільки пишні застілля дозволені виключно після закінчення Різдвяного посту.

Зараз ви читаєте новину «Українці святкують Василя». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі