середа, 13 вересня 2017 22:39

Україна переживає культурну революцію - Володимир Панченко

Автор: Валерія Радзієвська
 

Україна зараз переживає культурну революцію, - вважає літературознавець і письменник Володимир Панченко.

- Тут є своя закономірність, про яку ще у 18 столітті казав Шіллер: держава живе за своїми законами, а культура за своїми. Якщо держава переживає стреси й економічний занепад, то це зовсім не означає, що те саме відчуває й культура. Дуже часто буває якраз навпаки - в часи лихоліть культура може переживати піднесення.
Мене колись вразив такий акт: у 1919 році у тодішньому Єлисаветграді, перетиналося багато армій, в місті одночасно майоріли різні прапори. І серед усього цього божевілля тут влітку 1919 року вирувало музичне життя: було багато концертів, люди хотіли слухати музику. В часи катаклізмів людині природно хочеться перемкнутися на щось вічне, прекрасне. Душа хоче знайти для себе притулок.

А в нашому випадку є ще один сильний чинник – те, що ми відриваємося від Росії. Цей відрив від Москви для нас благодатний в усіх сенсах, в тому числі й культурному. Раніше у нас тут промишляли російські зірки і заробляли грубі гроші. Наші ж митці почувалися "неформатом". Така ситуація не могла бути вічною. Тепер стався прорив.
Літерататура наша ще й раніше була розвернута на захід. А медіа, музика, загалом культурна свідомість були під впливом Росії. Зараз переживаємо ренесанс.

Інтерв'ю з Володимиром Панченком читайте у номері журналу "Країна" від 14 вересня 2017 року.

Зараз ви читаєте новину «Україна переживає культурну революцію - Володимир Панченко». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі