вівторок, 09 квітня 2013 15:28

"У Тютюнника - село, а у мого героя - багатоповерхівка" - Сухолиткий-Собчук про свій новий фільм
11

Фото: Фото надав Дмитро Сухолиткий-Собчук

П'ять фільмів покажуть у прем'єрній добірці українського короткого метру. Серед них новий фільм київського режисера Дмитра Сухолиткого-Собчука "Коріння".

Знімали стрічку ще 2009-го року, у Києві. "Коріння" зробили за мотивами оповідання Григора Тютюнника "Дикий".

"Оповідання "Дикий" - це історія Санька Бреуса, який іде селом. Історія однієї прогулянки від дому і до певних його власних, життєвих висновків, - розповідає про задум короткометражки Дмитро Сухолиткий-Собчук. - Герой такого внутрішнього морального неспокою мені був найбільш цікавим. Я адаптував оповідання під маленьке місто. Лишив незмінні діалоги і душевний стержень головного героя, його внутрішній неспокій - Хто він? Куди іде? Навіщо?"

Музики у фільмі немає. Лише автентичні оповіданню діалоги та наспівування колискової.

За сюжетом 30-річний чоловік приїздить у дідівський будинок, де не був з самого дитинства. Старі сусіди не впізнають Санька, і знайти спільну мову з оточуючими дуже важко. Єдина хто впізнає його Софійка. В неї не склалось особисте життя, на руках залишилась дитина. Вони бачились ще в дитинстві, зараз між ними прірва. Вона живе поверхом вище у цьому будинку, а Санько по суті живе категоріями минулого і поводить себе як семирічний хлопчик. Фільм - це своєрідне пізнання і віднайдення героєм своєї щирості.

"Дитинство - один з портретів того, коли людина формується. Герой заходить у багатоповерхівку і не виходить звідти протягом усього фільму, до певної події. Метафорично будинок - це капсула часу, в якій він живе. У Тютюнника - село, а в мене - це багатоповерхівка. Зрештою вкінці тільки через співчуття Санько стає більш людяним та щирим" - додає режисер.

У збірці короткометражок представлені також фільми - "Алкоголічка" Юлії Гонтар, "Помин" Ірини Цілик, "Обійми" Філіпа Сотніченка та "Уроки української" Руслана Батицького.

Фільми покажуть у середу, 10 квітня, у столичному Будинку кіно в Червоній залі. Початок сеансу о 18:00.

/media/video/491943/1_491943.mp4

Зараз ви читаєте новину «"У Тютюнника - село, а у мого героя - багатоповерхівка" - Сухолиткий-Собчук про свій новий фільм». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі