вівторок, 26 квітня 2011 19:58

У роковини Чорнобиля Андрухович читав свої спогади про Прип'ять
9

Фото: Фото: Тарас Подолян

26 квітня в столичному Інституті проблем сучасного мистецтва відкрилася пересувна виставка фотографій і плакатів "Вулиця ентузіастів", присвячена 25-річчю Чорнобильської катастрофи. Її організував німецький Фонд ім. Гайнріха Бьолля, який опікується екологічними та політичними проблемами.

За словами представників фонду, виставка має продемонструвати, які наслідки може мати "атомний ентузіазм". Експозиція також буде показана в Варшаві, Брюсселі, Фрайбурзі та Гартові.

"26 квітня 1986-го відбулася подія після якої, здавалося, що світ вже не буде таким, як був. Але аварія на Фукусімі примусила по-новому подивитися на проблему. Стало зрозуміло, що Чорнобиль не був поворотною точкою. Жахливі наслідки обох катастроф перевищили всі статистичні розрахунки. Постає питання: хто відшкодує збитки після Фукусіми? Жодна приватна фірма не зможе цього зробити.

Атомна енергетика виявилася приватною справою, а відшкодування збитків — державною. Ця виставка зробить свій внесок в обговорення цих та інших складних питань", - сказав посол Німеччини Ганс-Юрґен Гаймзьот.

На відкритті виступив письменник Юрій Андрухович. Спеціально до події він написав есе, в якому пригадав минулорічну поїздку до Прип'яті.

"Цього дня завжди дуже парадоксальні відчуття: це випадає на надзвичайно красиві дні, починається цвітіння і буяння природи, що поєднується з пам'яттю про страшну техногенну катастрофу. Мій текст дотичний до 25-річчя Чорнобильської аварії, це свого роду репортаж з Прип'яті. Там є все: розповіді, роздуми і тематичні відхилення.

Їздив туди минулої осені, зробив фотографії і нотатки. Пізніше написав есе, яке увійде до моєї майбутньої книги про 111 міст. Це буде єдине мертве місто в цій книжці. До речі, Прип'ять — це унікальний населений пункт, який проіснував лише 16 років", - розповів письменник.

Організатори також анонсували виступ Ліни Костенко, яка дала свою попередню згоду. Але останні кілька днів з нею не було зв'язку і на подію вона не прийшла.

Зараз ви читаєте новину «У роковини Чорнобиля Андрухович читав свої спогади про Прип'ять». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі