Ексклюзиви
неділя, 24 січня 2021 07:10

У психлікарні зняли культовий фільм

У психлікарні зняли культовий фільм
Головну роль "Пролітаючи над гніздом зозулі" втілив Джек Ніколсон. Знімали у справжній психіатричній лікарні. До початку репетицій актори тиждень спостерігали за пацієнтами. Фото: Amazon

24 січня 1976 року стрічка "Пролітаючи над гніздом зозулі" уперше в історії кіно виграла п'ять головних номінацій премії "Золотий глобус".

Макмерфі потрапляє до в'язниці. Симулює божевілля й опиняється у психіатричній клініці на обстеженні. Насолоджується свободою в компанії психів, грає з ними в баскетбол. Поступово розуміє, якими невільними є пацієнти клініки та як їх пригнічує старша медсестра Мілдред Ретчед. За сюжетом, вона встановила диктаторські закони і неухильно вимагає їх дотримання.

Роль бунтівника Макмерфі втілив Джек Ніколсон. Сестра Мілдред - Луїза Флетчер - отримала вказівку від режисера зобразити уособлення зла.

Знімали 3 місяці в штаті Орегон, у справжній психіатричній лікарні. До початку репетицій актори тиждень спостерігали за пацієнтами - розпорядком дня та груповими терапіями. Більшість сцен зняли без відома акторів, щоб зробити кадр живим. Джек Ніколсон по-справжньому випробував електрошокову терапію. Єдина сцена не в лікарні - риболовля в морі.

У перервах між зйомками Денні Де Віто розмовляв з уявним другом. Запанікував та звернувся за консультацією до лікаря. Здоров'я актора виявилося в нормі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Серіал-рекордсмен від Netflix продовжили на другий сезон

Режисер - Мілош Форман. Походить із чеського міста Часлав. Батька вбили в Бухенвальді за поширення забороненої літератури, мати загинула в Освенцимі. Форман зростав в інтернаті з Вацлавом Гавелом, майбутнім президентом Чехії. Після введення радянських військ до Чехословаччини1968 року, режисер емігрував у США.

Зняли за романом Кена Кізі. Він не схвалив екранізацію. Відмовився бути сценаристом. Стверджував, що жодного разу не дивився фільм. Зокрема письменнику не сподобалось, що оповідачем історії не зробили шефа Бромдена. Чак Паланік розповідав, що одного разу Кізі випадково натрапив на стрічку під час перемикання телеканалів, а як тільки зрозумів, що він дивиться, вимкнув телевізор.

"Пролітаючи над гніздом зозулі" став 2-м із 3 фільмів в історії, який отримав "велику п'ятірку" нагород "Оскару": за найкращий фільм, режисуру, сценарій, головну чоловічу і жіночу роль. У Швеції стрічку показували в кінотеатрах протягом 11 років.

Дворазовий володар премії "Оскар" Мілош Форман помер 13 квітня 2018-го. Ця людина зробила величезний вклад в історію кіно. Здобув популярність під час чехословацької Нової хвилі, однак згодом почав творити в стилі "Нового Голлівуду" 1970-х.

Знімав як гостросюжетні драми, так і чорні комедії. Найвідоміші: "Пролітаючи над гніздом зозулі", "Амадей", "Любовні пригоди блондинки", "Бал пожежників", "Волосся", "Людина на Місяці", "Відрив", "Вальмон", "Народ проти Ларрі Флінта".

Зараз ви читаєте новину «У психлікарні зняли культовий фільм». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі