четвер, 20 жовтня 2011 13:49

У новій книзі Степан Бандера розмовляє із сином Сталіна

У новій книзі Степан Бандера розмовляє із сином Сталіна

Цієї осені побачив світ новий твір проректора Острозької академії Петра Кралюка. Він називається "Сильні та одинокі". Це перефразовані слова із листа Степана Бандери до Андрія Мельника, який він написав 1940-ого року.

"Світ форми тепер валиться. Настане час змісту, час діла. Ходімо разом із нами. Сильні і одні", – "так було написано в листі", - каже Петро Михайлович. – "Це не біографія, а швидше – роман про честь, героїзм і зраду. У перших трьох частинах йдеться про вирішальні моменти в житті Бандери – слідство за убивство польського міністра, перебування в тюрмі та концтабір. Четверта – дещо сентиментальна історія його убивці, своєрідна сповідь агента КДБ Богдана Сташинського. Він - головний антигерой у творі. Що насправді сталось із ним після вбивства Бандери невідомо. Є версія, що Сташинський досі живий".

Серед інших, в романі з'являються поет Олег Ольжич, син Сталіна Яків Джугашвілі та князь Ярема Вишневецький. Останній приходить до провідника ОУН у його видіннях – коли той перебуває в польській тюрмі "Святий Хрест" на Лисій Горі.

На цей епізод автора надихнув візит до відновленого бернардинського монастиря в Кельцевському воєводстві в Польщі. У костелі досі збереглася крипта Вишневецького. Раніше на Лисій Горі була та сама в'язниця, де тримали Степана Бандеру. В'язнів спершу кидали на тиждень до підвалу, де умови були жахливі. Людям майже не давали спати і вони марили наяву.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Бандеру та Шухевича позбавили звання героя

Із сином Сталіна Бандера зустрічається в концтаборі Заксенхаузен. У романі той гине, кидаючись на електричну огорожу під напругою.

"Я бачив тут... одного чоловіка — він десь мого віку. Має чорне волосся, такі ж чорні очі. Певно, кавказець. Потім мені переказали: це — Яків Джугашвілі, син великого (а чи великого?) Сталіна. На початку війни, ще в липні 41-го, німці його захопили в полон...," - міркує в романі Степан Бандера. – "Коли б я з тим Яковом опинився в одному бараці — що тоді?... А нічого. Можливо, просто поговорили б. Я ж не німець!"

"Яків - це була трагічна особистість, теж по-своєму сильна та одинока. А люди честі завжди знайдуть спільну мову — навіть, якщо перебувають по різні сторони барикад", - каже Петро Кралюк про можливість спілкування Бандери та сина радянського вождя.

Письменник зізнається, що хотів хоча б частково розвіяти міфи про Степана Бандеру. Наприклад, про співробітництво з гітлерівцями чи про убивство українськими націоналістами польського міністра внутрішніх справ Броніслава Пєрацького.

З-під пера Петра Кралюка уже вийшли белетризовані біографії Тараса Шевченка, гетьмана Івана Мазепи, княгині Анастасії Жеславської, князів Василя-Костянтина Острозького та Володимира Васильковича.

Книгу "Сильні та одинокі" надрукувало видавництво "Ярославів Вал". Її вперше представили на Львівському книжковому форумі.

Зараз ви читаєте новину «У новій книзі Степан Бандера розмовляє із сином Сталіна». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

8

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі