четвер, 06 листопада 2014 14:33

"У нас коротка пам'ять. Забуваємо, що в лютому загинуло кілька сотень людей" - філософ
5

"Російські ЗМІ створили міф, що на Майдані домінував Правий сектор, але він програв на виборах." Про це Gazeta.ua розповів філософ Тарас Лютий. Досліджує міфологію Євромайдану. Його текст увійшов до видання #EUROMAIDAN History In The Making.

Презентація книжки відбудеться 7 листопада о 17:00 у Національному художньому музеї України. Усі кошти, зібрані з продажу книги у цей вечір, будуть передані на допомогу солдатам, пораненим під час АТО.

"Колись Тарас Шевченко створив так званий козацький міф про Україну. З нього бере свій початок цілий український рух за незалежність, - продовжує Тарас Лютий. - А побудова Євромайдану нагадувала містечко. Містила барикади, як певний мур, які робили на Січі. Тому Запорізька Січ є прообразом Майдану. Міф козацтва досі живе, лише перевтілюється у відповідність до часу."

На його думку, українцям не потрібно створювати таких міфів, як у Росії.

"Краще створювати смішні сюжети, які розвінчують російські міфи. Щоб зрозуміти, що це штучна технологія, то краще над нею посміятися і над собою теж, бо ми на неї піддавалися. Щоб побороти чорта, потрібно вдаватися до сміху. Війна пропаганд ні до чого не призводить. Це лише веде до загострення, як у період "холодної" війни між СРСР і США. Щоб перемогти потрібно усвідомити, в чому були наші поразки. Можна звісно, стояти на позиціях "это не наша подводная лодка и не наши зеленые человечки", - додає філософ.

Тарас Лютий вважає, що ще зарано говорити про Євромайдан як завершену справу.

"Досі не можливо сказати, які наслідки мала Французька революція, їх досі не вдається підрахувати. Ми продовжуємо змінюватись. Це відбувається дуже важко, у нас коротка соціальна пам'ять. Забуваємо, що у лютому загинуло кілька сотень людей. Книжка є спробою нагадувати про ці значущі події. Людина свідомо віддає своє життя, не знаючи, чи щось зміниться в країні, - пояснює Лютий. - Водночас раніше у нас не був дуже поширений волонтерський рух. На Заході люди стихійно йдуть працювати волонтерами, щоб здобути досвід організувати, допомогти, спочатку працювати асистентами. У нас же раніше хотіли отримати диплом і після відразу працювати керівниками. А треба вміти ще навчатись. З'явилась солідарність, яка уже прищепиться в суспільстві."

Також до видання увійшли тексти історика Ярослава Грицака. У книзі є понад 200 знімків, серед яких роботи Максима Левіна, Олександра Чекменєва, Костянтина Чернічкіна, Олексія Фурмана, Романа Пилипея, Андрія Горба, Ганни Грабарської, Анатолія Бойка, фотографів світових агентств Associated Press, Reuters, EPA (European Pressphoto Agency) Сергія Долженка, Єфрема Лукацького, Сергія Чузавкова і Гліба Гаранича, який постраждав під час розгону студентського Майдану 30 листопада. На презентації книжки також відбуватиметься виставка кращих знімків.

Зараз ви читаєте новину «"У нас коротка пам'ять. Забуваємо, що в лютому загинуло кілька сотень людей" - філософ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі