пʼятниця, 09 серпня 2013 13:00

У мозок можна вставити флешку і за хвилину вилікувати рак - у прокаті фантастичний "Елізіум"
11

Сьогодні в український прокат виходить фантастичний бойовик "Елізіум" з Меттом Деймоном в головній ролі. Режисер кассового "Району № 9" зняв антиутопію про безрадісне і хворобливе майбутнє на Землі через перенаселення.

Дебют 30-річного південноафриканця Ніла Бломкампа став сенсацією в кіносвіті: у науково-фантастичній притчі про інопланетних прибульців побачили схожість з реальністю про безправ'я біженців. Комерційний успіх "Району № 9" вивів режисера Ніла Бломкампа в розряд найбільш перспективних творців Голлівуду. Але не дивлячись на те, що на "Елізіум" виділили 100 млн доларів, крім як переказати в кількох словах, що усі багатії виселилися з Землі, одному знесло півобличчя, а іншому вставили флешку в голову, фільмові похизуватися нічим.

Перший кадр: маленький хлопчик мріє заробити багато грошей і купити квиток на "Елізіум". Саме там живуть найбагатші земляни без хвороб, серед пальм і білих маєтків. Решта населення страждає від бідності, злочинності, бруду, голоду.

Три герої: власне Метт Деймон зіграв колишнього викрадача автомобілів, а тепер законослухняного працівника заводу Макса. Одного разу він отримує смертельну частку радіації. Жити лишилося 5 днів, а тому Макс не втрачаючи часу просить прикрутити до тіла суперкорсет, ковтає кілька пігулок і погоджується викрасти у одного багача секретну інформацію, аби полетіти на Елізіум і там вилікуватися в чудодійній "Капсулі".

Тут звісно є ще залізна леді - Міністр оборони, яка затіяла переворот на Елізіумі (Джуді Фостер), і голодний до вбивств та жорстокостей універсальний агент на Землі (Шарлто Коплі), але і вони ідуть по стандартній схемі та стандартних сюжетах фантастичних бойовиків, не привносячи фільмові нічого крім новеньких костюмів та супертехнгічної зброї.

Місце зйомок: усі земні нещастя знімали в Мехіко. Саме таке майбутнє по уявленню режисера чекає на усю Америку. Лос-Анджелес стане напівлегальними трущобами у 2154 році. А "рай для багатих" знімали у Ванкувері, бо він чистий, безпечний і з дуже високим стандартом для життя.

Жанр фільму: фантастичний бойовик з казковим фіналом, в якому на планету Земля таки приїдуть літаючі кораблі з Червоного Хреста.

Діалоги: "Дістань мені квиток на Елізіум" - по суті на цій єдиній фразі і зосереджені усі думки героїв. Абзац: є брутальний екшн, капсули, що виліковують надважкі хвороби за долі секунди і шматки тіла, що розлітаються від суперпотужної зброї майбутнього - більшого про фільм сказати нічого. Як би не хотів режисер, але місце сатири на сучасний розклад речей у світі займає роботоподібний сюжет - наперед розплановані кроки і нічого зайвого в голові.

Зараз ви читаєте новину «У мозок можна вставити флешку і за хвилину вилікувати рак - у прокаті фантастичний "Елізіум"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі