понеділок, 21 травня 2007 14:38

У Москві психіатри хочуть заборонити книги ісламського ученого

Коптевській суд Москви заслуховуватиме сьогодні за закритими дверима позов прокуратури Татарстану, яка вимагає заборонити 14 книг релігійного змісту. Йдеться про 14 книг коментарів до Корану, що належать ісламському ученому Саїду Нурсі.

Суд із самого початку відмовився від експертиз релігієзнавців і релігійних діячів. Замість них були залучені психолінгвісти та психологи з психіатричної клініки, які угледіли в творах "культ смерті", антикомунізм і нападки на атеїзм. Відповідаючи на питання, до якої віри вони себе зараховують, психіатри відповіли, що вважають себе атеїстами.

Експерти також знайшли в книгах Нурси елементи нейролінгвістічеського програмування.

МВС Туреччини засвідчує, що на батьківщині вченого не вважають ані екстремістом, ані сектантом, ані нетрадиційним мусульманином, а також, що не існує секти нурсистів "Нурджулар". Саїд Нурсі - турецький курд, вчений коментатор Корану, сунніт, суффійськой містик, супротивник ваххабізма. Першим в ісламі Нурсі розпочав діалог із християнами. В Європі існує академічна школа з вивчення його спадщини. Його праці вивчав Другий Ватиканський собор.

Подібні випадки в Росії не рідкість. Так, в травні 2006 року в Іваново міліція вилучила Євангелія і заарештувала християн, що роздавали їх, оскільки на книгах не був вказаний автор і головний редактор.

У вересні 2006 року прокуратура Санкт-Петербурга подала позов про визнання екстремістським "Підручника арабської мови" Багауддіна Мухаммеда (експертиза проведена прокуратурою Татарстану).

(За матеріалами NEWSru).

Зараз ви читаєте новину «У Москві психіатри хочуть заборонити книги ісламського ученого». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі