понеділок, 06 травня 2019 21:45

У Львові відкриють виставку іранських митців
7

Фотограф Мегді Мостафанежада показує життя іранців через світлини.
Фото: Надала Надія Вишневська
Фотограф Мегді Мостафанежада показує життя іранців через світлини. Святкування курдського Новрузу (Нового року)
Фотограф Мегді Мостафанежада показує життя іранців через світлини.
Фотограф Мегді Мостафанежада показує життя іранців через світлини.
Фотограф Мегді Мостафанежада показує життя іранців через світлини.

7 травня у Мистецькій галереї Гері Боумена у Львові відкриють виставку "Подорож до Ірану". П'ять іранських митців презентують різні куточки своєї країни та різні виміри мистецтва. Експонуватимуть роботи каліграфії, графіки, фото та відеоарт.

"Вкрай рідко у львів'ян з'являється можливість познайомтися зі східною культурою, - каже Надія Вишневська, координатор виставки "Подорож до Ірану". - Представимо фотороботи Мегді Мостафанежада. Його світлини показують життя іранців. Кожен знімок розгортається у ціле інтерв'ю, під час якого на перший план виходить те, що спочатку здавалося буденним

Як от рум'яна усміхнена жінка, що позує на тлі якихось невиразних дерев. Таких фото, мабуть, ми вже бачили доволі. Але за нею стоїть особлива історія її діда Дарвіш-хана. За 40 кілометрів від траси з Сірджану до Керману в посушливій пустелі цей глухонімий чоловік створив сад. З гілля його дерев звисають кам'яні плоди. Незвичний мистецький об'єкт – творіння простого чоловіка. Дарвіш-хан успадкував землю, з якої стриміли 200 мертвих дерев, але коли минуло більш ніж пів століття, до саду Есфандіяпура приїжджають мандрівники. Господар саду не мав змоги розказати сам про своє життя, тож не дивно, що зараз його історія обросла легендами".

До експозиції ввійдуть роботи Могаммада Мегді Разі - каліграф із міста Язд. Митець привезе художні роботи у стилі "наккаші хатт", який передбачає використання тексту як живописного об'єкта, гру ліній та кольорів, що сплітаються у каліграмах. Заплановано серію майстер-класів у різних локаціях Львова, зокрема в Науковій бібліотеці університету імені Івана Франка та в Українській Академії Друкарства.

На заході представлять роботи іранського графіка Могаммада Барранґі. Покажуть твори на тему містичної поеми Фарідеддіна Аттара "Бесіда птахів". Експозицію доповнять мистецькі відеороботи Саїда Расула фотографії Рези Ісапура. Загалом виставка об'єднає арт-роботи митців з 4 міст Ірану - Тегерану, Ісфагану, Язду та Ардебілю.

Виставка для відвідування безкоштовна і триватиме до 31 травня.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Зі сцени Львівської філармонії лунатиме "Реквієм" Верді

18-19 травня у Національному музеї ім. Андрея Шептицького у Львові пройдуть "Дні Омара Хайяма". Зокрема відбудеться творча зустріч з перекладачами перської літератури Миколою Ільницьким та Надією Вишневською.

Зараз ви читаєте новину «У Львові відкриють виставку іранських митців». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі