неділя, 17 листопада 2013 00:35

У Львові відкрили концептуальну виставку закарпатського митця Габріела Булеци
12

Фото: Фото: Ольга Швед

17 листопада у львівській галереї "Дзиґа" на вулиці Вірменській, 36 відкрили виставку "Колекція" відомого ужгородського сучасного митця Габріела Булеци. Габріел Булеца народився в м. Ужгород, закінчив місцевий мистецький заклад, є учасником закарпатських, українських і міжнародних виставок та пленерів.

Виставка у Львові - це ще одна спроба протистояти традиційним стереотипам про особистість митця та його індивідуалізм, яку Габріел Булеца розпочав ще у 1980-х. Підкреслити ідею інтелектуального змісту, автономії у тому, що твориш - лише кілька "параграфів" з концепції виставки.

На перший погляд його роботи схожі на абстракції, з ознаками фігуративного живопису. Об'єктом творчості виступає природа, одухотворена присутністю живих істот. Автор намагається бути гранично щирим і правдивим у відтворенні її характеру, настрою. На виставці представлені його найновіші роботи. Як тло використовує білий планшет та сірникові коробки. У них автор вмістив різні предмети – дзеркала, скло, іграшки, віск свічок, гриби, комах, і навіть людську кров.

"Нехай нікого не вводить в оману така архаїчна деталь, як сірникова коробка. Це тільки модульний контейнер, для складування матеріалу, а білий планшет - нестандартний піддон. Наші терени загалом архаїчні, а те, що у нас закрили останню сірникову фабрику, не спинить процес пізнання світу", - пише в анотації до своєї виставки автор.

Концептуальне мистецтво – один з найвідоміших напрямів у мистецтві 1960-70-х років. Його представники відмовляються від створення традиційного художнього витвору і звертаються до концептуальних "об'єктів", що виступають у формі проектів або ідей.

"Широкому загалу воно не зрозуміле і не подобається. Але я не намагаюся комусь подобатися, хоча, повір, добре знаю, що для цього треба робити, як малювати. Павло Бедзір прогнозував, що його мистецтво зрозуміють через 100 років. Я сподіваюся, що мене зрозуміють років через 50. Колись, через півстоліття з'явиться мистецтвознавець, що вивчатиме й описуватиме нашу епоху просто скаже, що наприкінці ХХ-го століття в Ужгороді зароджувалося актуальне мистецтво, – і серед перших, хто представляв його, назве мене", - каже про своє мистецтво сам автор Габріел Булеца.


Триватиме виставка у галереї "Дзиґа" до 30 листопада. Вхід вільний.

Зараз ви читаєте новину «У Львові відкрили концептуальну виставку закарпатського митця Габріела Булеци». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі