Ексклюзиви
середа, 15 липня 2020 16:23

У Києві презентували картину, викрадену нацистами

Автор: prostir.museum
  У столичному Музеї Ханенків експонується картина "Закоханий погляд" П'єра Луї Гудро, вивезена нацистами під час окупації Києва
У столичному Музеї Ханенків експонується картина "Закоханий погляд" П'єра Луї Гудро, вивезена нацистами під час окупації Києва

У Києві, в Національному музеї мистецтв імені Богдана та Варвари Ханенків, 14 липня презентували картину французького художника ХVIII століття П'єра Луї Гудро "Закоханий погляд". Цього року її повернули до України зі США.

За заповітом колекціонера Василя Щавинського 1925 року полотно передали до Музею Ханенків. 1943-го було викрадено під час нацистської окупації. Його незаконно вивезли до Європи. У 1950-х потрапило до США.

Картина перебувала у приватних колекціях. А 2013-го її виставили на сайт аукціону Doyle у Нью-Йорку. Там роботу виявила працівниця музею, кураторка європейської експозиції Олена Живкова, і продаж було зупинено.

ФБР провело розслідування, яке тривало з 2014-го. Цьогоріч у лютому відбулося офіційне передання картини зі Сполучених Штатів до України. Згідно з американським законодавством, шедеври, які втратили під час окупації Німеччиною, власникам повертають безкоштовно. Загалом під час Другої світової Музей Ханенків втратив близько 25 тис. експонатів. Повернути вдалося лише чотири.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Викрадену картину знайшли у Сполучених Штатах Америки

Інші версії назви поверненого полотна П'єра Луї Гудро - "Коханці" або "Блудний син із повією". Презентація відбулася в рамках виставки "Дар Василя Щавинського", яка розповідає про долю колекціонера і його зібрання.

Зараз ви читаєте новину «У Києві презентували картину, викрадену нацистами». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі