середа, 05 березня 2014 12:00

У Києві покажуть незвичне жіноче кіно
4

Луїза не вдома
Я її люблю
У вільний час
Між нами

7 березня, у столичному кінотеатрі "Жовтень" покажуть нове кіно жінок-режисерів.

Фільмом-відкриття буде короткометражка Дарії Перелай "Я її люблю". Ця трихвилинна історія про двох дівчат, які відчувають себе самотніми у великому місті - перше українське лесбійське кіно.

Добірку, у яку увійшло вісім короткометражних фільмів, назвали "Бехдель-тест". В основі тесту Бехдель лежить комікс американської художниці Елісон Бехдель, створений у 1985 році. Його використовують для перевірки фільмів на мізогінію та адекватність жіночих персонажів. Щоб пройти тест, фільм повинен відповідати трьом простим критеріям: у ньому є щонайменше дві жінки, які розмовляють між собою і фільм не про чоловіків.

"За всю історію кінематографу знято обмаль фільмів, які відповідають критеріям тесту Бехдель. Це легко пояснити тим, що в списку відомих режисерів довго не було жіночих імен. Та зараз ситуація міняється. Світова кіноспільнота визнала 2013-й роком жінок у кіно. Україна визнала жінок героїнями Майдану: вони стояли на передовій, будували барикади, лікували поранених - і знімали кіно. Що відбувається, коли "прекрасний об'єкт" виходить з кадру і стає на місце режисера? Чи можна відрізнити фільм, знятий чоловіком, від фільму жінки-режисерки? Наскільки актуальний тест Бехдель для сучасного кіно?" - ці питання ставлять перед глядачами організатори перегляду. Після сеансу буде обговорення за участі режисерки Катерини Горностай та мистецтвознавиці Тамари Злобіної.

Отже, покажуть іспанську роботу Челії Ріко Кавеллі. "Луїза не вдома" - фільм-учасник 69-го Венеційського кінофестивалю. Це історія про жінку, в якої зламалась пральна машина. І таке, здавалося б, нещастя стане прекрасним приводом для жінки вислизнути з повсякденної рутини.

Про онлайн-побачення американська короткометражка "Віск" Дарії Жук. Це спроба молодої жінки вирватися за суворі рамки ортодоксальної єврейської громади. Тут випадкова жорстокість сучасної романтики матеріалізується у хворобливій одержимості волоссям.

"Між нами" - робота української режисерки Катерини Горностай. Вона про те, як ми пам'ятаємо, коли у наших коханих дні народження і знаємо, який вони люблять чай, але забуваємо випадковий дотик, швидкоплинний погляд, неістотні балачки. Проте в деяких випадках, таких як швидка розлука – все це викарбовується в пам'яті.

"У вільний час" Мір'ям Рахмут про двох румунок, які мешкають у борделі. Вони то сваряться, то миряться. Камера фіксує їхнє життя за зачиненими дверима. Надія – єдиний порятунок у цій задушливій ворожій атмосфері.

Також покажуть - "Жінкитиці" Еви Ейнхорн та Джеуно Дже Кім, "Тіло" Марини Віннік, "Ab Ово" Аніти Квятковської. Вхід на подію вільний, але на показ необхідно зареєструватися.

Зараз ви читаєте новину «У Києві покажуть незвичне жіноче кіно». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі