четвер, 03 березня 2011 16:39

У день письменника Капранови пообіцяли нікого не бити

У день письменника Капранови пообіцяли нікого не бити

Сьогодні відзначається всесвітній день письменника. Рішення про це було прийнято 1986 року на 48-му конгресі ПЕН-клубу (International PEN Club) - міжнародного об'єднання письменників та поетів.

Письменник Віталій Капранов розповів, як ставиться до професійного свята.

"Це свято вузькопрофесійне, як свято працівників м'ясної і молочної промисловості. Тобто якихось гучних святкувань ніколи не було. Сприймаю це свято як привід нагадати письменникам, що між нами насправді значно більше спільного, ніж якихось суперечок. Ви знаєте, що творчі люди взагалі недолюблюють одне одного. Але саме цей день дає змогу одне одному подзвонити, привітати і побажати творчих успіхів, а це не порожні слова для письменників. Тому сьогодні день міжнародної солідарності письменників, так би я його назвав. Коли ми всі згадуємо, що ми колеги", - сказав він.

Брати Капранови не планують гучних святкувань дня письменника.

"Не буде якихось там бенкетів. Це в день прикордонника або десантника всі ходять по вулицях і б'ють кого можуть. Письменники по вулицях ходити і бити прикордонників чи десантників не будуть — це ми обіцяємо. І навіть традиції такої започатковувати не будемо. Максимум вип'ємо чарку з друзями. Справа в тому, що письменник — це все таки не професія чи звання. Це швидше за все те, без чого не можеш, залежність. Тобто сьогодні день залежності. Залежиш від того, що ти повинен з кимось ділитись думками, інакше тебе рве на шматки. Як Жванецький казав, що "писать также, как писать, надо когда уже не можешь", - сказали вони.

За їхніми словами, "якщо ходити і бити себе в груди і казати: так, я письменник, в мене сьогодні професійне свято, то тільки люди погано подивляться і все".

Зараз ви читаєте новину «У день письменника Капранови пообіцяли нікого не бити ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі