четвер, 14 червня 2012 13:36

У Берліні показують українські легенди

Тривимірна творчість українського митця Руслана Найди представлена цими днями в одній із берлінських галерей в рамках виставки "Україна – герої, легенди та сказання" до святкування 20 річниці встановлення українсько-німецьких дипломатичних відносин.

"Це те, що шокує, те, що виходить за рамки нашого повсякдення, і те, що пробуджує в нас дар уяви, даний нам богами. Коли тебе щось зачіплює, вибиває з сірої і повсякденної рівноваги", – розповідає про свій сюрреалістичний світ скульптор, художник Руслан Найда.

Автор: Фото: radiosvoboda.org
 

Образи Найди – це переплетіння, наче давньоукраїнська в'язь, тіл, думок, створінь, що динамічно рухаються у графічних, кольорових та об'ємних вимірах. Берлінська експозиція представляє більше ніж 30 робіт – графіку та скульптуру. Одна з центральних міфічних фігур експозиції залізна "Птаха – Слава".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Влада почала розкрадати спадщину Бориса Возницького

"Ще до того, як поступити в художній інститут, я перший рік, не поступивши туди, пішов працювати в морг, щоби вивчити анатомію. Це при медичному університеті є таке місце, де студенти вивчають наочно тіла, м'язи. І я мав щастя рік із трупами працювати, вивчати, і зараз, маючи цю анатомію в моєму фольклорному сюрреалізмі, воно мені дуже допомогло", – розповідає художник.

Автор: Фото: radiosvoboda.org
 

За словами Найди, його надихає на творчість його жінка, козачка Леся Гончар, онука видатного українського письменника. Нещодавно подружжя видало спільний "Козацький роман".

Розмірковуючи про сьогодення, митець говорить:

"...Дуже мало хто хотів бути отаманом, тому що ти десь спіткнувся, десь неправильне рішення прийняв, тебе одразу в Дніпро води попити, ну топили або вбивали. Тому той отаман-президент, який би повинен бути в козацькій Україні, він повинен би відповідати за свою політику, за наслідки своєї політики своїм життям, всім своїм майном і майном своєї родини".

Зараз ви читаєте новину «У Берліні показують українські легенди». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі