четвер, 05 січня 2017 08:15

"Тут лише співаки, які допомогли українській армії за роки війни"

У Львові записали сьому пісню-дует українських військових з відомими виконавцями в рамках проекту "Пісні війни" Галини Гузьо. Автор слів композиції "Настане мирний час" льотчик Збройних Сил України Сергій Тітаренко заспівав разом з українкою, яка мешкає в Сполучених Штатах Аничкою Чеберенчик. "Цією піснею я хочу нагадати людям, які втомилися від війни, що розслаблятися рано. Маємо боротися. Ще непочатий край роботи", – каже військовий льотчик.

  Льотчик Збройних сил України Сергій Тітаренко разом з співачкою зі Сполучених Штатів Аничкою Чеберенчик на записі пісні "Настане мирний час"
Льотчик Збройних сил України Сергій Тітаренко разом з співачкою зі Сполучених Штатів Аничкою Чеберенчик на записі пісні "Настане мирний час"

У червні 2014-го борт "Мі-24" біля Слов'янська збила ворожа ракета. На ньому перебував Сергій Тітаренко. Дивом вдалося вижити. Переніс декілька операцій та реабілітацію у США. Зараз пересувається на візку. За кордоном познайомився з Аничкою. "Коли вперше підвівся з ліжка, слова римувалися самі", - додав він. Співачці сподобалася поезія. До неї написала музику. Виконали дуетом.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Російському актору після ролі бойовика ДНР заборонили в'їзд в Україну

"Ідею проекту подав львівський співак Павло Табаков. Чернівецький поет Василь Фесюк написав поезію "Дорога на Схід". Павло поклав її на музику. Запропонував, щоб композицію виконали захисники Донбасу. Заспівали п'ятеро українських військових: Максим Перев'язко, Богдан Ковальчин, Тарас Гривул, Андрій Шевчук і Петро Комендат", - каже Галина Гузьо.

"Проект розпочався у квітні минулого року. Плануємо записати 15 композицій. Шукала пісні про українську війну. Тих, хто відвоював або ще воює. Потім зверталася до авторів з пропозицією переспівати з відомими музикантами. Їх військові обирали самі. Співпрацю пропонувала лише відомим співакам, які за останні 2-3 роки на ділі допомагали українській армії."Пісні війни" створені, щоб дати нашим бійцям можливість реалізуватися творчо. Військові психологи кажуть, що наш проект – це арт-терапія для військових", - додала Галина.

Вокаліст гурту "Антитіла" Тарас Тополя виконав "Не сумуй" з бардом Олександром Рожко, позивний "Йожик". Видав сольний альбом "Скажіть мені: ні пуху, ні пера". Бойовий шлях почав в Афганістані 1982-го року у складі радянської армії. Далі Югославія, Чечня і Донбас. "Стільки воював по світу, та ніколи не думав, що біда прийде в мою країну. Коли йшов на війну, як і багато інших, говорив своїй коханій дружині: "Не сумуй. Все буде добре". З цих слів народилася пісня", - каже Рожко. Також написав слова до композиції "Майданівцям". Заспівав разом з лідером гурту "Мандри" Сергієм Фоменко.

Четвертим синглом став дует фіналіста "Голосу країни" Арсена Мірзояна і десантника Богдана Ковальчина "Бог біля тебе". Львів'янка Оксана Гривол присвятила поезію "Щастя, коли ти не йдеш на війну" своєму чоловіку Тарасу. Він служить в Академії сухопутних військ, грає на бандурі. Композиторка Ірина Доля записала пісню разом з десантницею 80-ї окремої десантно-штурмової бригади Іриною Красотою. Акапельний гурт "Піккардійська терція", співачка Оксана Муха та нацгвардієць Зиновій Медюх - автори "Молитви на Різдво". Останній, відомий також як бард Зеник з Майдану, написав слова.

"Після одного з концертів на Донбасі на крайньому блокпості прощався з хлопцями, бажав їм гарних різдвяних свят. Вони лишалися там в лютий мороз, а я повертався до свої родини. Вдорозі написав слова "Молитви". Щоб ті, хто обороняють нашу країну, знали, що їх пам'ятають. За них моляться і вірять в те, що вони повернуться додому живими", - каже Зиновій Медюх. "Захищати країну можна не тільки з автоматом в руках. Культурний фронт також один з основних. І невідомо, де ми програємо більше ", - сказав художній "Піккардійської терції" Володимир Якимець.

Усі обрані для участі у проекті професійні виконавці – благодійники і волонтери. Арсен Мірзоян у минулому році виступав з благодійними концертами для мирного населення Донбасу. "Піккардійська терція" декілька разів безкоштовно співала для демобілізованих українських бійців. Лемківська тужлива пісня "Пливе кача" у виконанні гурту стала символом прощання з Героями Небесної Сотні та усіма, хто загинув під час війни.

Тарас Тополя разом з іншими активістами у квітні 2014 року створив штаб "Евакуація Крим". Допомагали збройним силам та МНС швидко вивезти з анексованої території українців та розселити по країні. 62 тис 600 грн зібрали "Антитіла", щоб закупити бронежилети для 72 окремої механізованої бригади. Вокаліст фолк-рок гурту "Мандри" Сергій Фоменко здійснив благодійний тур "Не спи, моя рідна земля!" по Україні, а також Сполучених Штатах та Канаді. Кошти передали на лікування поранених військових.

Альбом "Пісні війни" вийде 14 жовтня у День захисника України. Тираж диску - 5 тис екземплярів. Розповсюдять по військових частинах, госпіталях, а також у музичні школи та училища.

Пісні записують на львівській студії Jenny Records. Розглядають лише україномовні поезії про війну, написані військовими. Демобілізованими або тими, які ще воюють на Донбасі.
Зараз ви читаєте новину «"Тут лише співаки, які допомогли українській армії за роки війни"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі