вівторок, 28 травня 2013 12:20

"Трирічні діти ще не навчилися маніпулювати глядачами" - виставка фотографій з життя емігрантів
26

Фото: Фото: Світлана Корженко

До 6 червня у столичній "Я Галереї" показуватимуть проект "Анна і Єва". На початку цього тижня його презентувала канадський фотограф українського походження Вікторія Сорочинські.

На кількох десятках фотографій - постановочні сюжети, що відтворюють реальні сцени з життя емігрантів Анни та її доньки Єви. Вікторія Сорочинські почала робити їх 2005 року.

"Ідея створити серію фотографій під назвою "Анна і Єва" прийшла мені в голові після того, як 2005 року в Монреалі я познайомилася з російською емігранткою і її донькою. Мене вразила незвичайна динаміка їхніх стосунків. Вже тоді мати і донька спілкувалися на рівних, хоч дівчинці було всього три роки. Я зразу помітила, що кордон між дитиною і дорослою жінкою були розмитими. Інколи здавалося, що доросла мама - ще більша дитина, аніж її донька. Часто важко було сказати, хто із двох мав більшу влада і контролював ситуацію", - розповіла Вікторія Сорочинські на відкритті виставки.

"Коли вперше зайшла до них у будинок, мені зразу здалося, що там приховується щось незвичайне. На моїх фотографіях це можна побачити. Я фотографую, як дорослішає Єва, спостерігаю, як складаються її стосунки з мамою. Центральна тема робіт - дитинство, пов'язані з ним фантазії та страхи" - додала вона.

На одній із фотографій Єва сидить у кріслі із блакитної хусткою на голові. У руках вона тримає іграшкового ведмедика, а біля неї на підлозі валяються ляльки.

"Якось Єва дала мені почитати початок історії, яку тоді писала. Там йшлося про вигадану планету, на якій жила Єва і її іграшки. Всі вони мали імена і допомагали дівчинці боротися із злим Вітряним Сонцем. Коли прочитала цю історії, сказала Єві, що хочу зробити її портрет як повелительки цієї планети. Вона зразу ж почала створювати неймовірне вбрання із шматків тканини, хусток і шаликів. Я завжди придумую костюми сама, але цього разу вирішила дати дівчинці свободу дій. Так народилася фотографія "Королівство Єви" - розповіла Вікторія.

Свій проект Вікторія Сорочинські продовжуватиме.

"З Анною і Вікторією працювати легко. Мені не доводиться щось їм довго пояснювати, вони розуміють мене з напівслова. Єва поводить себе невимушене перед камерою. В дітей 3-7 років всі почуття відкриті, вони ще не навчилися маніпулювати глядачем. Проект буде продовжувати, поки це буде комфортно для моїх героїнь" - сказала вона.

Зараз ви читаєте новину «"Трирічні діти ще не навчилися маніпулювати глядачами" - виставка фотографій з життя емігрантів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі