субота, 26 грудня 2020 10:25

"Тотальний локдаун. Усе закрите, а президент п'є чашечку кави у "Велюрі" - кінокритик
2

Фільми про боротьбу людини з системою зараз атуальні - каже Мар'яна Янкевич
Фото: Валерій Шмаков
Кадр з фільму "Еквілібріум"

Кінооглядач Мар'яна Янкевич порівнює ситуацію тотального локдауну і заборон з антиутопією "Еквілібріум" (2002) Курта Віммера.

"Фільм, на жаль, не витримав перевірки часом. Кошторис у нього 20 мільйонів, а мільйонів лише 5 зібрав. Він не вистрілив, але там грає Крістіан Бейл, якого я помітила саме у цьому фільмі.

Це свого роду сучасна версія "1984" Орвелла. Орвел говорив про Великого брата, "який слідкує за тобою", що всі мають бути вирівняні. Мовляв, війни відбуваються, бо всі нерівні. Давайте ми всіх зрівняємо, і не буде війни. В "Еквілібріумі" людство намагаються вирівняти на рівні емоцій – забрати будь-які емоції. А для цього – знищити всі твори культури. Однак верхівка цього суспільства, яка править цим беземоційним людом, сама в емоціях собі не відмовляє.

Тобто створюється ілюзія якогось контролю, і це дуже перегукується із сучасністю, коли владці людям говорять жити так, а самі роблять по-іншому. Це дуже накладається на нашу реальність. Коли був тотальний локдаун, все закрите, а президент п'є чашечку кави у "Велюрі".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Бійці дуже часто у цивільному житті стикаються з ситуацією: "Ми вас туди не посилали" - кінооглядач

Тоді, в 1950-х, було актуально про "Великого брата" і про тоталітарний режим. Зараз цей тоталітарний режим змінився. Зараз люди – наче ресурс, яким можна користуватися і керувати давши їм якусь одну мету. Ми поки що знаходимося в цій системі, коли нами правлять", - зазначає Мар'яна Янкевич.

"Еквілібріум" (англ. Equilibrium) — американський фантастичний антиутопічний бойовик 2002 р. режисера Курта Віммера. Головний герой фільму — Джон Престон, клерик (високопоставлений співробітник органів безпеки). У світі фільму всі емоції заборонені, і громадяни змушені приймати щоденні ін'єкції прозіуму (препарату, що пригнічує емоції).

Зараз ви читаєте новину «"Тотальний локдаун. Усе закрите, а президент п'є чашечку кави у "Велюрі" - кінокритик». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі