середа, 17 серпня 2016 16:54

Топ-10 найгучніших українських кліпів

Топ-10 найгучніших українських кліпів
Кадр з кліпу ВВ - Весна

Впродовж 25 років українці створили чимало музичних відео. Gazeta.ua пропонує 10 найгучніших кліпів часів незалежної України.

1. "Океан Ельзи" - "Там, де нас нема" (1998)
Перший професійний кліп "Океану Ельзи" "Там, де нас нема" з однойменного альбому зняли у київському парку Слави, режисером виступив Семен Горов. Кліп став одним із перших українських відео, які потрапили в ротацію на французький канал MCM та російський MTV. Після випуску альбому "Там, де нас нема" гурт отримав три національні премії – "Дебют року", "Кращий альбом" і "Краща пісня".

2. Green Grey – "Эмигрант" (2003)
Музиканти рок-гурту Green Grey першими в Україні отримали нагороду MTV Europe Music Awards 1996 року. Режисер Віктор Придувалов зняв кліп на пісню "Эмигрант" у Нью-Йорку, США. У відео з'являється емігрантка Віка Врадій - рок-виконавиця і перша дружина музичного продюсера Володимира Бебешка.

3. "Воплі Відоплясова" - "Весна" (1997)
ВВ у середині 1990-х повернулися з французької еміграції та презентували кліп "Весна". На церемонії української музичної премії "YUNA: найкращі за 20 років" кліп отримав нагороду "Найкращий відеокліп". 2016-го гурт відсвяткував 30-річчя.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Pianoбой зняв кліп на пісню Кузьми Скрябіна

4. "The ВЙО" – "Зорі" (1998)
Гурт став піонером стилю реггі в Україні. Основа команди - вокаліст Мирослав Кувалдін та гітарист Сергій Підкаура. Батько Кувалдіна нігерієць, навчався у Запоріжжі в медицинському інституті. Пік популярності "The ВЙО" припав на час співпраці з мистецькою агенцією "Територія А", першим телевізійним хіт-парадом кліпів. Програми виходили в ефір з 1995 по 2000 рік.

5. Олександр Пономарьов - "Серденько" (1997)
Українці дізнались про Пономарьова 1993 року після перемоги на "Червоній Руті". Того ж року 20-річного Олександра названо найкращим поп-співаком України. Кліп "Серденько" протягом шести місяців очолював наймасовіший газетний хіт-парад у виданні "Киевские ведомости". 2003 року Україна вперше взяла участь в "Євробаченні". На сцену конкурсу в Латвії вийшов Олександр Пономарьов з піснею Hasta la vista.

6. Юрко Юрченко - "Я йду" (1998)
Юрій Нечистяк під псевдонімом Юрко Юрченко з 1996 року був популярним серед тінейджерів та конкурував з Олександром Пономарьовим. Юрченко співпрацював з "Територією А", завдяки чому мав можливість підкріплювати кожну пісню відеокліпом. 2000 року Юрченко вирішив покинути шоу-бізнес, а 2004-го повернувся вже на рок-сцену з гуртом "Юркеш".

7. "Аква Віта" - "А тепер усе інакше" (1997)
Гурт з Кіровограду (теперішній Кропивницький) - став популярний з приходом вокалістки Ірини Філатової. Музиканти виконували пісні в стилі техно-поп, дебютний кліп випустили на пісню "Женьмінь Жібао". 1997 року альбом "А тепер усе інакше" видано мільйонним тиражем, а гурт став обличчям мінеральної води "Миргородська".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Гогольfest розкажуть міфи про Вавилон

8. Олег Скрипка та "Лє Ґранд Оркестр" - "Щедрик" (2011)
Лідер гурту ВВ ініціював музичний етно-проект "Лє Ґранд Оркестр", разом з яким записали власну версію різдвяного "Щедрика". До запису долучились Тарас і Ольга Чубай. На створення мультфільму використали 150 кг пластиліну та 100 кг солі. Ідею зняти різдвяну історію подав казкар Сашко Лірник. Режисер пластилінової 3D-анмації - Степан Коваль.


9. "Танок на Майдані Конґо" - "Забув" (2005)
ТНМК виконує музику в стилях хіп-хоп та фанк. Кліп на пісню "Забув" знято на мобільний телефон Nokia N-90. На той час цей факт наробив неабиякого галасу, адже раніше ніхто не розглядав камеру мобільного придатною для зйомки професійного відео. Режисером став Віктор Придувалов, творець кліпів більшості українських рок-музикантів.

10. Руслана - "Знаю я" (2002)
У створенні відео взяли участь понад 250 фахівців з України, Білорусі, Фінляндії та Росії. Для зйомки в Карпатах та Криму задіяли ґвинтокрил, а у Мінську сконструювали комплекс з кількох десятків фотоапаратів для зйомки кругового ефекту, відомого з фільму "Матриця". Це було перше музичне відео в СНД, зняте спеціально для показу в кінотеатрах у форматі DOLBY DIGITAL. Пісня увійшла до альбому "Дикі танці". Однойменна пісня з нього принесла Руслані перемогу на Євробаченні-2004.

Зараз ви читаєте новину «Топ-10 найгучніших українських кліпів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі