пʼятниця, 04 лютого 2011 15:41

Тернополяни залишатимуть по місту прочитані книги

Тернополяни залишатимуть по місту прочитані книги

У Тернополі запустили громадський рух буккросингу – обміну книгами між невідомими людьми.

За допомогою спілкування в інтернеті вже сформували невелику спільноту, яка ділитиметься літературою, залишаючи книги в кафе та ресторанах міста.

"Ідея буккросингу така: В світі вже видано досить багато книжок, і вони не повинні перетворюватися на прикрасу в серванті", — пояснив один з ініціаторів руху в Тернополі Максим Черкашин.

Активісти буккросингу домовились з кількома кафе і ресторанами міста. Стартували з 16 книг. Це, зокрема „Культ" Любка Дереша, „Молль Флендерс" Даніеля Дефо, „Послемрак" Хакурі Муракамі. Історичну книгу про армію УНР „Чорні Запорожці" запустив в рух міський голова Тернополя Сергій Надал.

Інформацію про книги, які „мандрують" Тернополем поширюють через соціальні мережі. Створили окремий розділ на місцевому інформаційному сайті. Там пишуть в якому місці можна знайти ту чи іншу книгу.

"Розраховуєм на те, що людина прочитавши книгу, далі відпустить її в люди. Але якщо хтось візьме і не віддасть – то в розшук подавати не будемо. Надіюся, якщо навіть книги розтягнуть, то хоч ті хто це зробить, їх прочитають", - додав Черкашин.

Буккроссинг - це хобі та громадський рух, що діє за принципом соціальних мереж і близький до флешмобу. Людина, прочитавши книгу, залишає її у громадському місці, для того, щоб інша, випадкова, людина могла цю книгу знайти та прочитати; та у свою чергу повинна повторити процес. Спостереження за "подорожжю" книги здійснюється через спеціальні сайти в Інтернеті.

Ідею буккроссингу запропонував спеціаліст з інтернет-технологій Рон Хорнбекер у травні 2002 року.

Gazeta.ua

Зараз ви читаєте новину «Тернополяни залишатимуть по місту прочитані книги». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі