понеділок, 02 грудня 2019 21:45

Театральні вистави роблять Україну зрозумілішою для іноземців — німецький культурний менеджер

Автор: facebook.com
  Голова міжнародного журі всеукраїнського театрального фестивалю-премії "ГРА", німецький культурний менеджер Дітер Топп (у центрі) вручає режисеру Василю Вовкуну (зліва) нагороду в номінації "найкраща хореографічна/балетна/пластична вистава". Відзначили постановку "Правда під маскою" на основі балетів Ігоря Стравінського «Пульчинелла» та «Весна священна». Церемонія проходила 30 листопада у столичному театрі Франка
Голова міжнародного журі всеукраїнського театрального фестивалю-премії "ГРА", німецький культурний менеджер Дітер Топп (у центрі) вручає режисеру Василю Вовкуну (зліва) нагороду в номінації "найкраща хореографічна/балетна/пластична вистава". Відзначили постановку "Правда під маскою" на основі балетів Ігоря Стравінського «Пульчинелла» та «Весна священна». Церемонія проходила 30 листопада у столичному театрі Франка

У 12 номінаціях відзначили переможців Другого всеукраїнського театрального фестивалю-премії "ГРА". Церемонія вручення відбулася 30 листопада на сцені Національного театру ім. Івана Франка.

Нагороду "за найкращу драматичну виставу" отримав спектакль "Погані дороги" Київського театру на лівому березі Дніпра. Розповідає шість історій жінок на лінії розмежування на Донбасі. Також здобув премії за найкращу режисерську роботу й музичне рішення.

"Ми з колегами мали непросте завдання - уважно роздивитися 12 відібраних у шорт-лист вистав і визначити найкращих, - каже голова міжнародного журі, німецький журналіст, музикознавець і культурний менеджер Дітер Топп. - Ми побачили велике розмаїття жанрів і видів музичного оформлення. Нагородили інноваційні, оригінальні, прогресивні спектаклі. Підтримувати молодих діячів, нові театральні ідеї - було нашою ключовою місією.

У всіх країнах є молоде покоління, яке докладає максимум зусиль, щоб рухати театр уперед, шукати нові форми. На Заході це здійснити легше, ніж в Україні. Та сподіваюся, цьогорічні лауреати будуть продовжувати творити й отримувати підтримку. Деякі з режисерів уже працювали в Європі й тепер приносять ці знання й досвід у свою країну.

Вистави-переможці роблять вашу країну зрозумілішою для іноземців. Наприклад, "Погані дороги" цінні тим, що через низку особистих історій нагадують про негативні ситуації на тлі війни. Це взірець важливого політичного театру. Спектакль показовий для України, яка зазнає збройної агресії. Водночас є універсальним. Його проблематику можна перенести на інший ґрунт - країн, які також мають зовнішню загрозу".

Культура, театр передусім - це сьогодні рятівне коло на шиї держави

"Національна премія "ГРА" об'єднує українські театри. Є певним лакмусом нашого сучасного мистецького діяння, - говорить голова Національної спілки театральних діячів України Богдан Струтинський. - Україна нині - молода держава, яка виборює не тільки свою незалежність, а й велике майбутнє театру. Культура, театр передусім - це сьогодні рятівне коло на шиї держави. Без цього вона б скотилася у прірву. Колись Лесь Курбас сказав, що театр має бути таким, яким держава має бути завтра. Тому всі театрали мають задавати моду на розвиток України. Це в наших силах.

Я хочу, щоб національна премія стала престижною для нас, була суттєвою і щороку зростала. Переконаний, що при правильній державній політиці це можливо. Треба тільки повірити в те, що театр - це той соціальний інститут, який відіграє велику роль у розбудові нації".

"Ми нібито на словах розуміємо, що митців треба шанувати й підтримувати, помічати їхні здобутки при житті. Але насправді робимо це далеко не завжди. Фестиваль-премія "ГРА" має на меті, зокрема, звертати увагу на людей, які творять український театр сьогодні", - каже театрознавиця, голова експертної ради "ГРИ" Анна Липківська.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вручили український театральний "Оскар"

Протягом останнього тижня листопада на різних театральних майданчиках Києва показали 12 найкращих вистав 2018 року за версією фестивалю-премії "ГРА". Із цієї дюжини міжнародне журі обрало переможців у 6 загальних та 6 індивідуальних номінаціях. Лауреати отримали грошову винагороду 50 тис. грн на реалізацію нового творчого проекту.

Щорічний фестиваль-премію "ГРА" 2018-го заснувала Національна спілка театральних діячів. Проводиться на конкурсній основі за підсумками минулого календарного року. Цьогоріч із 84 заявок експерти фестивалю відібрали 30 найкращих постановок, прем'єри яких відбулися з 1 січня до 31 грудня 2018-го. Протягом березня-червня подорожували містами України й переглядали лонг-лист наживо. У липні визначили шорт-лист із 12 вистав, які пройшли до фінальної частини.

Зараз ви читаєте новину «Театральні вистави роблять Україну зрозумілішою для іноземців — німецький культурний менеджер». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі