субота, 12 квітня 2014 11:19

Тарас Прохасько: мої "Одної і тої самої" - це невисока література

 

"Одної і тої самої" Тараса Прохаська — збірка есеїв. Це своєрідна параесеїстика та парапубліцистика. Тобто спроба пояснити перш за все собі, що відбувається поза самим собою.

Оскільки тем, які по-справжньому цікавлять автора, обмаль, оскільки речі, які здаються важливими, доводиться в різний спосіб повторювати мало не щодня, тому і назва "Одної і тої самої", себто – "одне і те ж".

У такому ж філософському настрої український письменник розмірковував про способи літератури та написання "єдиного роману", про те, що найбільше болить людині. Книгу про "одне і те ж" презентував на Книжковому Арсеналі.

Gazeta.ua записала роздуми Тараса Прохасько про літературу та свої есеї.

Література — це укладання слів так щоб їм добре було один поряд з одним. Це гармонія - пов'язання закінчення і початку слова. Звісно це лише одна з літературних стратегій. Кожен з цих слів живуть і потребують свого час від часу вживання.

Письменник говорить основну свою думку протягом багатьох років. Кожен з нас має кілька своїх маній, стержнів, фобій, які його передовсім цікавлять. Кожен переживає вибрані речі. І ці вибрані речі є характерними для тої чи іншої людини. Тому і кожен письменник говорить постійно і найбільше про те, що його найбільше цікавить. І пише одну єдину довгу книжку. Це постійна рефлексія.

Це поєднання есеїстики та публіцистики. Збірка текстів, які об'єднані тим, як я бачу певну ситуацію. Я визнаю, що це не є висока література. У ній я наполягаю на своїх суб'єктивних речах. Серед них є й кілька текстів глибших — про те, що відбувається тепер. Ми всі живемо своїм життям, але не можемо не знати в потоці інформації того, що відбувається в суспільстві. Ми робимо вибір у своїй голові і навіть своїм мовчанням — хочеться нам того чи ні.

"Ця країна подібна на бесаги ще й тому, що слова "бесаги" не знає більшість людей у країні, яка на бесаги подібна. Українсько-українські словники, якби так хтось до них вдався, доводять пошук значень до того рівня абсурду, який є у цій країні правдою.

"Бесаги, – каже перший, – це подвійна торба". Торбу також не всі зрозуміють. Тому "торба, – прояснює інший, – безвихідне становище (перше значення) або цілковита наркотична залежність".

А ще й подвійна торба.

Ця країна так само подібна на яблуко, повішене на нитку, яке потрібно вкусити без допомоги рук. І на грушку, під якою лежиш на траві, чекаючи, заки вона сама впаде до рота. І на все інше, навіть на васервагу. Шкода лишень, що вона сама не є чимось таким, на що подібна хоча би грушка".

Зараз ви читаєте новину «Тарас Прохасько: мої "Одної і тої самої" - це невисока література». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі