середа, 31 жовтня 2012 12:16

"Такі фільми хочуть зґвалтувати глядача" - кінокритик про переможця "Молодості"

"Такі фільми хочуть зґвалтувати глядача" - кінокритик про переможця "Молодості"
Фото: РИА Новости

Понад 200 світових професіоналів кіно взяли участь у 42-му Київському міжнародному кінофестивалі "Молодість". З поміж них – російський режисер Борис Хлєбніков, канадський аніматор болгарського походження Теодор Ушев, французький кіномитець Лео Каракс. У міжнародному журі кінопреси брав участь російський кінознавець Кирило Разлогов. Він понад 10 років є програмним директором Московського міжнародного кінофестивалю. Очолює Російський інститут культурології та веде телепрограму "Культ кіно".

"З повнометражних картин дуже сподобалась австрійська картина "Наложниця" про турецьких жінок, - розповів Кирило Разлогов. - Короткометражок бачив небагато. Там була цікава французька картина, яка називалася "Випадковості". На "Молодості" додивлявся російські картини, наприклад нарешті подивився картину Бориса Хлєбникова".

Подивився кінознавець також дебютну стрічку українки Дар'ї Онищенко "Істальгія". У фільмі переплетені три історії - київська, мюнхенська, белградська. Колишня киянка Руслана живе у Мюнхені сама. Вона погано знає німецьку, чоловік помер, її син Богдан - живе у Києві, працює водієм поп-співачки, коханки впливового бізнесмена. Поки Руслана чекає на приїзд сина, знайомиться із сусідом, сербом Владаном. Він теж самотній, його син мешкає у Белграді. Авіашляхи у Європі паралізовані після нещодавнього виверження вулкану, тому не всі герої можуть дістатися фінальних точок своєї подорожі. В усіх трьох містах від попелу йде чорний дощ.

"Картина "Істальгія" української режисерки Дар'ї Онищенко - добротна.- зауважив Разлогов. - Її можна показувати на фестивалях. Там трохи кульгає драматургія в центральній частині. Там дуже складно - у фільмі три сюжети перетинаються і не завжди точно вирахувані моменти, в яких вони повинні перетинатися. В цілому, картина достойна, у режисера є майбутнє".

Гран-прі 80 тисяч гривень і статуетку Золотого скіфського оленя здобув фільм "L" грецького режисера Бабіса Макрідіса. "L" - наліпка на авто для водіїв-початківців. Головний герой - 40-річний водій. Шукає і привозить найкращий мед своєму начальнику. Після двох запізнень його звільняють. Чоловік навмисно розбиває машину і шукає собі інший вид транспорту - пересідає на мотоцикл, потім на яхту. Родина відвертається від нього. Часто герою ввижається друг із закривавленим чолом - його вбили, переплутавши із ведмедем.

"Переможець - грецька стрічка "L" - дуже своєрідна картина, - зазначив Разлогов. - Радий, що велике журі її помітило, тому що взагалі вона викликала роздратування. Не лише довгим криком, а одноманітною затягнутістю, якими характеризуються пошукові експериментальні стрічки, які не хочуть сподобатися глядачеві, а хочуть його зґвалтувати."

Приз журі Міжнародної федерації кінопреси одержав фільм "Прекрасна долина" спільного виробництва Ізраїлю та Франції. Головна героїня - 80-річна вдова Ганна, живе в кібуці. Це колективне господарство, яке жінка колись допомогла заснувати. Вона переконана у важливості соціальної рівності та спільної праці в громаді. Господарство вирішують приватизувати і її світ руйнується. Жінка змушена вийти на пенсію.

Разом з Кирилом Разлоговим у журі кінопреси працювали німкеня Інґрід Бербаум та українська кінознавиця Ірина Гордійчук.

Зараз ви читаєте новину «"Такі фільми хочуть зґвалтувати глядача" - кінокритик про переможця "Молодості"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі