середа, 09 червня 2021 21:36

Суспільство перебуває у стані шоку

Автор: Сергій Старостенко
  "Відвідувач Книжкового арсеналу – це такий фланер часів французької літератури XX століття. Він крокує простором, бачить книжки, виставки, чує концерт, зустрічає знайомих, яких не бачив із попереднього фестивалю", - каже Олеся Островська-Люта, культурологиня, директора "Мистецького Арсеналу"
"Відвідувач Книжкового арсеналу – це такий фланер часів французької літератури XX століття. Він крокує простором, бачить книжки, виставки, чує концерт, зустрічає знайомих, яких не бачив із попереднього фестивалю", - каже Олеся Островська-Люта, культурологиня, директора "Мистецького Арсеналу"

Українське суспільство перебуває у стані шоку багато поколінь. Постійно проживаємо якусь катастрофу. Катастрофа покоління наших батьків – Чорнобиль, одразу по тому – розпад Радянського союзу, розповіла в інтерв'ю журналу "Країна" культурологиня, директора "Мистецького Арсеналу" Олеся Островська-Люта.

8 червня стартував онлайн продаж квитків на 10-й Міжнародний фестиваль "Книжковий Арсенал", який відбудеться 23-27 червня. Через пандемію COVID-19 вхід на фестиваль можливий лише у певний часовий проміжок за слотами.

"На Книжковий Арсенал класи ніколи не приходять. Немає порозуміння між освітою і сферою культури, – пояснює Островська-Люта. – У німецькому Ляйпциґу всі школи в період проведення книжкового ярмарку отримують безкоштовні квитки. На фестивалі маса дітей, вони сидять всюди під стінами, гортають книжки. В Україні школи дуже обмежені у своїй можливості відвідувати такі події. Це вважається зламом навчального процесу. Та залежить великою мірою від ініціативи вчителя і батьків. Але це не є частиною природного освітнього процесу."

Постійно проживаємо якусь катастрофу

На думку Островської-Лютої, гуманітарна освіта в українській школі дуже "технізована".

"На уроках української мови діти розбирають слова на складові, у величезній кількості вчать різноманітні граматичні правила. Але не вчаться читати й обговорювати довгий текст, і писати про нього свої довгі тексти, есеї. До гуманітарних предметів підхід, як до технічних. Це не сприяє культурі читання," – додає культурологиня.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Що варто почитати на Книжковому арсеналі

"Книжка – це довгий текст і потребує багато вільного часу. З появою інтернету, люди не стали дурнішими, а почали інакше взаємодіяти з носіями інформації. Звикли і виросли в умовах короткої взаємодії. Нині лонгрідом називається текст на 2 сторінки. Той, хто здатний довго взаємодіяти з текстом, має стратегічну взаємодію зі світом. Короткий текст – це тактична взаємодія, тут і зараз," – розповідає директорка Арсеналу.

Повне інтерв'ю з Олесею Островською-Лютою читайте в журналі "Країна" від 3 червня. А також дивіться у програмі "БОЧКА. Розмова по-українськи" на YouТube-каналі Gazeta.ua.

У 2019 році Книжковий Арсенал отримав нагороду Лондонського книжкового ярмарку International Excellence Awards як найкращий літературний фестиваль світу. Журі конкурсу відзначили мультидисциплінарність української книжкової ярмарки. Цьогоріч на Книжковому Арсеналі пройде 261 подія.

Зараз ви читаєте новину «Суспільство перебуває у стані шоку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі