середа, 25 листопада 2020 23:14

Стартував серіал про сучасних українських героїв

Автор: facebook.com
  Відбулася прем’єра першої серії документального серіалу "Спалах". Розповідає про історію українського фолку
Відбулася прем’єра першої серії документального серіалу "Спалах". Розповідає про історію українського фолку

Стартував документальний серіал "Спалах" про нову українську культуру та її сучасних героїв. Проєкт виходить на YouTube-каналі онлайн-журналу "Слух".

Перша серія присвячена новому українському фолку. У центрі стрічки - театральний режисер Владислав Троїцький і гурт "ДахаБраха", Олег Скрипка, Аліна Паш, лідерка колективу ONUKA Ната Жижченко, Юлія Юріна з гурту YUKO, дослідник історії вітчизняної музики та феномену "вусатого фанку" Віталій Бардецький, майстер народних інструментів Михайло Тафійчук.

"Український фольк пройшов довгий шлях на велику сцену. Сотні років він існував у селах, де пісні, знання про народний вокал і виготовлення народних інструментів передавалися з покоління в покоління. "Вусатий фанк", пісня та фестиваль "Червона рута", фестиваль "Країна мрій" та Революція гідності назавжди змінили ставлення до українського фольку, який став основою сучасної української музики", - йдеться в описі відео.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Український серіал уперше покажуть у кінотеатрах

"Ось вам документальне кіно про те, що не вбив ані Голодомор, ані радянський культ шароварщини, ані експансія поп-продукту з екс-метрополії. Про те, що зберегли і що вибухає новим світлом у піснях нинішніх поколінь. Про український фолк. Подяка всім, хто створював ці 40 хвилин радості", - пише музичний критик Ігор Панасов на своїй сторінці у Facebook.

Усього заплановано 10 серій. Кожна з них розкриває теми від феномену вітчизняної поп-музики та кліпмейкінгу до кіно, комедії, стріт-арту та локальних брендів одягу. Мета серіалу - показати, що зараз в Україні триває процес формування національної ідентичності, а нова культура існує та стрімко розвивається.

Робота над проєктом "Спалах" тривала протягом майже всього 2020 року за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку. Для проєкту відзняли понад 100 інтерв'ю.

"Я вірю, що культура - вона як вірус. Їй потрібні сприятливі умови і вона сама виросте, ніяка допомога зі сторони не потрібна, - каже Максим Сердюк, головний редактор медіа "Слух", продюсер і співавтор серіалу. - Ми помітили, що в українській музиці кожні 4–5 років відбуваються спалахи - з'являються нові імена та віяння, старі відходять на другий план. Пізніше ми почали досліджувати і знаходити схожі спалахи в інших сферах культури. Завжди виникають під час і після криз. Коли сьогоднішня закінчиться, можемо очікувати новий культурний спалах. А ми підготуємо для нього ґрунт".

Зараз ви читаєте новину «Стартував серіал про сучасних українських героїв». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі